Christian Sandberg leder arbeid med preventiv sikkerhetsutvikling i sikkerhetsgiganten Check Point. Han forteller at flere land nå jobber med en ny type internettovervåkning som får Kinas nettsensur til å blekne.
Christian Sandberg leder arbeid med preventiv sikkerhetsutvikling i sikkerhetsgiganten Check Point. Han forteller at flere land nå jobber med en ny type internettovervåkning som får Kinas nettsensur til å blekne.

Sikkerhet

- Er som et fjernstyrt kamera med en pistol på hvert gatehjørne - som faktisk skyter

- Mange land ser nå på dette. Spørsmålet er om man kan kan la være å prøve?

OSLO (Side3): Studenter får eksamensoppgaven sin slettet rett før innlevering av utpressingsvirus.

Det gigantiske danske shippingkonsernet Maersk tapte trolig over to milliarder kroner da de ble angrepet og totalt lammet av et virus tidligere i år.

I Ukraina ble strømnettet skrudd av. I etterkant fant amerikanske myndigheter ut at det samme kunne ha skjedd der.

I løpet av noen få måneder, ble noen av verdens største selskaper lammet av virus. Nye svakheter dukker til stadighet opp.

Kan knekke økonomien

Kanskje enda verre var det at et av de store angrepene den siste tiden, ser ut til å ha vært et målrettet angrep mot skattemyndighetene.

- Landet måtte utsette innleveringen av selvangivelser med et halvt år, og man venter at mange ikke rekker å innrapportere inntekter. Det kan bety stor usikkerhet for landets skatteinngang i årene, sier Christian Sandberg, sikkerhetsekspert hos Check Point.

Og senest denne måneden ble det avdekket et sikkerhetshull i samtlige utgaver av Windows fra og med Windows 7, som omtales som minst like ille som det som tidligere i år har lammet deler av verden.


Det pleier ikke å gå lang tid fra et sikkerhetshull avdekkes, til det utnyttes i full skala. Tidligere denne måneden ble et enormt hull oppdaget. Nå venter alle på angrepet.

Det pleier ikke å gå lang tid fra et sikkerhetshull avdekkes, til det utnyttes i full skala. Tidligere denne måneden ble et enormt hull oppdaget. Nå venter alle på angrepet.

Må verden tenke helt nytt?

Tidligere har vi hatt en debatt i Norge om såkalt "digitalt grenseforsvar", der myndighetene gis mulighet til å overvåke all internettrafikk inn og ut av landet. Dette gjøres allerede i flere land, blant annet Sverige - uten at det ser ut til å fungere mot denne typen trusler.

- I den fysiske verden forventer vi at myndighetene beskytter oss, men hva på nett? Bør myndighetene ta ansvar for å beskytte innbyggerne også virtuelt? Det er en del angrep som bare myndigheter kan gjøre noe med. I dag er det opp til hver enkelt av oss, og hver bedrift - enten de har fem ansatte eller 50.000 ansatte.

Kompetansen på dette er svært varierende.

Skal myndighetene kontrollere over alt?

Sandberg forteller at et nytt begrep nå begynner å diskuteres «i en del land», "Nationwide Protection".

- Dette er noe som går mye lenger enn digitalt grenseforsvar. Det går mye lenger enn hva Kina og Iran gjør med sine «great firewalls» som begrenser tilgangen til internett. Dette ser mange land på fordi man er redd for at samfunnet kan bryte sammen som følge av angrep mot nettinfrastrukturen. Forskjellige lands myndigheter kommer nå til sikkerhetsprodusentene og spør om hva de kan gjøre.

- Digitalt grenseforsvar er litt som å plassere et kamera langs E18 for å overvåke trafikken. Det er så fryktelig mye trafikk som går der, at det er umulig å analysere alt som skjer.

Tanken med «Nationwide Protection» er at det settes opp et finmasket nett sikkerhetspunkter over store deler av landet. Da er det langt mindre informasjon som skal analyseres på hvert punkt - og tanken er at man faktisk kan stoppe uønsket trafikk.

- Fremfor å ha et kamera på E18, så har man et fjernstyrt kamera med en pistol på hvert gatehjørne - som faktisk skyter. Da er spørsmålet om det er bra eller ikke.

Bruken av en slik type teknologi er det i grunn bare fantasien som setter en stopper for. Potensialet for misbruk er enormt, men det er også oppsidene.

- Man kan aldri vite om dette faktisk vil fungere eller ikke, men med den avhengigheten samfunnet nå har av internett, skal man la være å prøve? Jeg har ikke svaret, sier Sandberg.

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.