SOFIA VALIENTE (til høyre) har laget en bok om Miracle Village, der hun blant annet møtte David. Han var 18 år gammel og hadde sex med sin 16 år gamle kjæreste. Det førte til at han ble dømt som sexforbryter.
SOFIA VALIENTE (til høyre) har laget en bok om Miracle Village, der hun blant annet møtte David. Han var 18 år gammel og hadde sex med sin 16 år gamle kjæreste. Det førte til at han ble dømt som sexforbryter. Foto: Sofia Valiente/Privat

Sofia (26) flyttet inn hos 100 sexforbrytere

Hun ville se hvordan de utstøtte levde i Miracle Village.

NEW YORK (Side3.no): Kjører man en times tid nordover fra Miami, gjennom Fort Lauderdale og Boca Raton og fortsetter en halvtime inn i landet fra West Palm Beach, kommer man til Muck City Road i Pahokee, sørøst for den enorme innsjøen som Hank Williams drømte om i hitlåta «Dixie on my mind». Der – like ved Lake Okeechobee – finner man et sted som kalles Miracle Village.

Det er et helt unikt sted – men det er ingen mirakler der.

Det man i stedet finner, gjemt bak en sukkerrør-plantasje, er en minilandsby bestående av 52 hus som tjener som hjem for drøyt hundre sexforbrytere.

Floridas lover legger føringer for hvordan sexforbrytere kan leve etter at de har sonet sine dommer. De må bo minst 300 meter unna skoler, barnehager, lekeplasser og andre steder hvor barn samles, og de får ikke være utendørs mellom klokken 22.00 og 06.00.

Disse føringene gjør det vanskelig for mange å flytte hjem etter soning, og i en tettbefolket delstad som Florida er løsningen for mange å flytte inn her.

De fleste av de som bor i Miracle Village, er dømt for seksuelle overgrep. Noen av dem får ikke lov til å være utendørs etter 19.00. Flere av dem lever med fotlenker og konstant GPS-overvåkning. Enkelte får ikke lov til å bruke internett, andre får ikke eie en smarttelefon.

- De er som oss

Sofia Valiente (26) flyttet inn der i desember 2012 og bodde sammen med disse sexforbryterne i to perioder på seks uker - til sammen i tre måneder. Den gang var det rundt hundre sexforbrytere der. Det er nok ikke alle som hadde turt å gjøre det samme som den 26 år gamle fotografen, men hun ville lage en bok om stedet – og gjorde det. Resultatet ble «Miracle Village».

DOUG bodde en stund i et telt etter at han var ferdig med å sone sin dom, før han kom til Miracle Village. Han kunne ikke flytte hjem, på grunn av restriksjoner på avstand.

- Jeg hadde samme fordommer som alle andre, og det var en del av nysgjerrigheten min, forteller Sofia Valiente til Nettavisen.

- Hva gjorde sterkest inntrykk på deg?

- Det å innse at de er mennesker. Det var sterkest. De bærer denne voldsomme merkelappen resten av livet, men er ikke veldig annerledes enn oss andre.

Hun forteller om én ung mann hun møtte der, en som var omtrent på hennes alder. Han hadde en kjæreste som var 16 år da han selv var 18, og ble dømt for å ha sex med en mindreårig. Nå må han tilbringe resten av livet som sexforbryter.

Det innebærer å melde seg for politiet hver tredje måned, for å bekrefte sin bostedsadresse. Det innebærer at gamle klassekamerater kan søke ham opp i FBIs offentlige register over sexforbrytere. Det innebærer at kvinner han møter nå, trekker seg unna når han forteller om dommen som sexforbryter. Det innebærer at det vil være vanskelig å få jobb resten av livet. Og det innebærer begrensninger for hvor han kan bo.

En sexforbryter kan være så mangt, fra eksempelvis han som var 18 år gammel og hadde sex med en 16-åring, til eldre menn som voldtar spedbarn. Miracle Village tillater ikke voldelige forbrytere og de som bor der, befinner seg dermed generelt på den mildere siden.

- Den mest absurde saken, var en som var dømt for å urinere i offentligheten. Han er nå sexforbryter for livet, forteller Valiente.

Han ble dømt fordi et barn så ham urinere. Nå er han en av de 859.500 personene i USA som bærer merkelappen «sexforbryter».

- Det betyr at ingen vil ha noe med deg å gjøre igjen. Du kan ikke finne en jobb eller et forhold, og det er den verste begrensningen, stigmaet, å få folk til å se forbi dette, mener Valiente.

SOFIA VALIENTE bodde i tre måneder sammen med sexforbrytere for å lage dokumentarboka «Miracle Village».

Hun bor selv i Florida, en kort kjøretur unna, og har fremdeles kontakt med noen av dem som bor i Miracle Village.

- Absolutt. Jeg bor ganske nære.

Fellesskap

- Hvordan er stemningen der?

- De er takknemlige for å ha et sted de kan bo. Florida legger mange restriksjoner på hvor sexforbrytere kan bo, så det er vanskelig å finne et sted. Her får de det, og her får de støtte av folk som har opplevd det samme. Dette er det ene stedet de ikke blir dømt, sier Sofia Valiente til Nettavisen.

Boka hennes er utsolgt, men innholdet er tilgjengelig på nettsiden hennes.

Valiente forteller at det blir en spesiell stemning av at alle som bor der, kjenner hverandres mørkeste hemmeligheter.

- Hvordan ble du mottatt da du forsøkte å intervjue dem?

- Noen ville ikke være involvert, og det er forståelig, for de har jo blitt veldig brent av samfunnet, men mange var veldig takknemlige for at jeg tok meg tid til å høre deres historie. De blir nektet menneskelig verdighet resten av livet.

FBI oppgir på sin sexforbryter-nettside at rundt 30 prosent av overgrepene i USA begås av familiemedlemmer, mens rundt 60 prosent begås av personer som kjenner barnet, men ikke er i familie med det. Bare 10 prosent av overgrepene utføres av helt fremmede. En snau fjerdedel av de rapporterte tilfellene av overgrep mot barn, begås av personer under 18 år.

Sofia Valiente mener at et rettssamfunn bør fungere slik at domfelte burde få mulighet til å gå videre i livet etter at de har sonet sine straffer.

- Dette er spesielt vanskelig for sexforbrytere. Og politikere begår politisk selvmord hvis de forsøker å hjelpe dem. Ingen vil ha på seg at de hjelper sexforbrytere, forklarer dokumentarfotografen.

Utsikten til et liv i frihet er blokkert, med andre ord. Har man først blitt dømt som sexforbryter, er det sexforbryter man er – resten av livet.

Det beste de kan håpe på, er at noen vil høre historiene deres og se på dem som noe annet enn monstre.

- Jeg tror det var det mest vellykkede med prosjektet mitt; å gjøre dem mer menneskelige, avslutter Sofia Valiente.

Promotion med annonselenker

Se hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.