ELSKER IKKE ELBIL: «Top Gear»-programleder Chris Harris er ikke overbevist om at elbil er fremtiden. Her bak rattet i en Bugatti Chiron.
ELSKER IKKE ELBIL: «Top Gear»-programleder Chris Harris er ikke overbevist om at elbil er fremtiden. Her bak rattet i en Bugatti Chiron. Foto: BBC

Elbil

Top Gear-programleder Chris Harris: - Jeg tror ikke elbil er fremtiden

Tidligere racerbilkjører og programleder i Top Gear Chris Harris stiller mange spørsmål om elbilen som løsningen på, vel, noe som helst.

Tirsdag 27. februar er det klart for premieren på den 25. sesongen av «Top Gear». Det populære bilprogrammet er kjent for å vise frem noen av verdens råeste biler, og årets sesong er intet unntak.

McClaren 570GT, Chevrolet Camaro Zl1 og Ford GT40 er bare noen av bilmodellene som dukker opp i den kommende sesongen. Seerne får blant annet se programlederne Matt LeBlanc og Chris Harris klatre opp Trollstigen i en Ferrari GTC4Lusso og Porsche Panamera Sports Turismo.

Chris Harris: - Ikke overbevist av elbil

Selv om «Top Gear» kanskje er mest kjent for sine bensin - og dieseldrevne innslag, blir det naturlig å spørre om elbil-revolusjonen som har preget verden de siste årene når Side3 prater med de tre programlederne i forkant av premieren.

Norge er i verdenstoppen når det kommer til elbil-bruk. Ifølge tall fra Norsk Elbilforening var det i desember 2017 over 140.000 elbiler registrert i Norge.

Til tross for medvinden elbiler har hatt de siste årene er ikke «Top Gear»-programleder Chris Harris helt overbevist om at elbil er fremtiden. På spørsmål om han selv vil vurdere å anskaffe seg elbil som fremkomstmiddel i årene som kommer, er han usikker.

- Det er et godt spørsmål. Det er vel uunngåelig at jeg vil, fordi elbil ser ut til å være retningen bilindustrien heller mot. Om det er riktig vei å gå, er jeg mer usikker på. Uheldigvis er det ikke opp til meg, humrer den tidligere racerbilsjåføren.

- Men for å svare på spørsmålet ditt; ja, jeg ser for meg at jeg vil anskaffe meg en elbil på et tidspunkt, men det er mer fordi industrien «tvinger» meg enn fordi jeg tror det er riktig steg for verden, sier Harris til Side3.

- Jeg er ikke overbevist om at elbil er løsningen på miljøproblemene vi står overfor. Det er for mange ubesvarte spørsmål knyttet til det: Hvem skal produsere all elektristeten vi trenger? Hvem vil sørge for at infrastrukturen er på plass? Hvem skal betale for alle ladestasjonene? Hva skal man betale for strømmen? Jeg er ikke overbevist, spesielt ikke i landlige områder, legger programlederen til.

Utforske andre alternativer

Harris mener at det er mulig andre typer energikilder kan være vel så bra som elektrisitet.

- Jeg sitter med følelsen av at samtidig som ingeniører forsøker å løse alle disse utfordringene, eksisterer det en annen bedre, renere, billigere og mer effektiv teknologi der ute. Hva med syntetisk alkohol som drivstoff? Hva med hydrogen? Dersom vi kunne gjort hydrogen tryggere og lettere å oppbevare, tror jeg det er et bedre alternativ til elektrisitet. Generelt tror jeg ikke vi har utforske andre alternativer godt nok enda, mener briten.

- Hvorfor tror du ikke industrien har gjort det?

- Fordi vi har enda ikke kommet til et punktet der vi er nødt til å utforske andre alternativer. Det er først når vi kommer dit at vi vil finne gode alternativer, sier Harris.

- Vi trenger en krig

Skal vi tro den tidligere racerbilsjåføren, må det dramatiske verdenhendelser til før mennesket blir nødt til å gjøre noe.

- Om du ser tilbake på historien, så er det først ved krig eller lignende hendelser at mennesket har revurdert deres bruk av maskiner. Det er derfor vi under andre verdenskrig gikk fra enkle krigsfly til Spitfire, før vi seks år senere hadde Avro Vulcan. Noen av verdens viktigste oppfinnelser og fremgang har kommet som følge av krig, sier programlederen.


POPULÆR: Elbilen Tesla har blitt et meget populært alternativ til diesel og benisbiler. Chris Harris er ingen fan.

POPULÆR: Elbilen Tesla har blitt et meget populært alternativ til diesel og benisbiler. Chris Harris er ingen fan.

Harris understreker at han ikke håper på en større krig i nærmeste fremtid.

- Jeg mener bare at industrien ikke har et insentiv for å se på andre alternativer. Akkurat nå tjener bilprodusentene penger på elbil, så da blir det slik. For øyeblikket er det ingen grunn til forandring, og vi endrer oss kun på måten vi tror vi burde endre oss på. Så skal det komme en annen løsning i nærmeste fremtid, tror jeg det må skje noe dramatisk, forklarer Harris.

Programlederen blir stille noen sekunder før han legger til:

- Wow, det var et veldig voksent, langt og mørkt svar i et «Top Gear»-intervju, sier han og bryter ut i latter.

Den 25. sesongen av «Top Gear» har premiere på BBC Brit 22.30 tirsdag 27. februar.

Chris Harris har tidligere testet Tesla Model S P100D i Top Gear. Slik gikk det:

Promotion med annonselenker

Visste du at testosteron- nivået synker fra 30-års alderen: Dette kosttilskuddet bør mannen din ta

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.