COMEBACK: Det er noen år siden en vanlig Prius ble ansett særlig relevant, men i 4. generasjon gjør bilen et realt comeback.
COMEBACK: Det er noen år siden en vanlig Prius ble ansett særlig relevant, men i 4. generasjon gjør bilen et realt comeback.

Biltest

Test: Toyota Prius 4. generasjon

Ja, forbruket er faktisk så pent.

I februar fikk vi vår første prøvetur med den nye generasjonen Prius. Vi var veldig spent på om det gamle miljøfyrtårnet hadde utspilt sin rolle i en ladbar verden - eller om den kunne vise at Prius igjen ble en relevant miljøbil.

Førsteinntrykket fra den gang var solid, og vi lot oss spesielt imponere over forbrukstallene under nær optimale kjøreforhold.

Prøvekjørt: Toyota Prius 4. generasjon

Men det store ubesvarte spørsmålet var hvordan bilen ville reagere i møte med norske veier og klima. Etter noen dager med bilen, må vi enkelt og greit rapportere at Toyota ser ut til å levere.

Rask oppfrisking

Om du ikke har lest vår opprinnelige prøvekjøring av bilen, anbefaler vi at du gjør det, men her er en rask oppsummering:

Nye Prius er en bil som er bygget på en helt ny modulær plattform. Selv om den har ganske klare visuelle likhetstrekk med forgjengeren, er dette en ny bil. Den er lettere, litt større - og langt stivere i selve chassiset. Det siste gir mulighet for noe bedre kjøreegenskaper.

Både elmotoren og batteriet er byttet ut, mens bilens 1,8-liters selvpustende bensinmotor er forbedret slik at den nå ifølge Toyota har verdens høyeste termiske effektivitet for bensinmotor på 40 prosent.

Viktigst av alt er det kanskje likevel at hybridsystemet har fått bedre ladeeffektivitet: Toyota mener at systemet klarer å regenerere/lade opp til 35 prosent raskere enn forrige generasjon.

Dette er "gratis strøm" som gjør at elmotoren kan brukes mer, og dermed reduseres bensinforbruket.

En tredelt test

For å sjekke hvordan forbruket er i praksis, la vi ut på en rundtur som vi delte opp i tre:

 • Motorvei: Oslo-Gardermoen (Ring3 og E6)
 • Kupert og svingete landevei: Gardermoen-Roa (E16 og gamle Rv 35)
 • Riksvei i moderat tempo: Roa-Oslo (Rv 4)

Vi la opp kjørestilen i et veldig bevisst retning, der vi i stor grad forsøkte å utnytte ren eldrift på flater og i slake nedoverbakker. Dette kan du ganske enkelt selv styre gjennom bruken av gasspedalen og energiindikatoren i dashbordet.

Indikatoren for gasspådrag har blitt litt oppdatert i nye Prius, og er helt essensiell for å kjøre økonomisk. Grønn strek handler om hvor hardt du faktisk trykker inn gasspedalen - mens blå linje viser hva bilen mener er optimalt for å opprettholde hastighet. Mye handler om å ha et veldig bevisst forhold på når du bør la elmotoren jobbe alene, og når det er en fordel med bensinmotoren.

Unntaket var før lange nedoverbakker hvor vi regnet med at bremseenergien ville fullade batteriene. Da er det en fordel å tømme batteriet så mye som mulig.

På motorveien i hastigheter på opp til 110 km/t fulgte vi derimot trafikken, uten spesielle grep.

Prius har et oppgitt snittforbruk "fra" 0,3 liter per mil, men vår testbil er den mest påkostede Executive-utgaven. Denne har et oppgitt gjennomsnittsforbruk på 0,33 liter per mil grunnet andre dekkdimensjoner.

Resultatet, med aircondition aktivert, var som følger:

 • Motorvei: 0,46 liter per mil
 • Kupert landevei: 0,4 liter per mil
 • Riksvei: 0,31 liter per mil

Faktisk var vi nede på 0,3 liter per mil på siste del, men forbruket hoppet opp til 0,31 rett før vi var ferdig med turen med aircondition aktivert. Oppgitt forbruk er 0,33 på vår modell uten aircondition.

Det skal sies at det er noe høydeforskjell på etappene som påvirker resultatet noe - men alt i alt startet og sluttet vi på samme sted. Det skal også sies at vi har kjørt på veien med andre biler, og måtte stopper for blant annet rødt lys og kryssende trafikk i rundkjøringer - noe som drar forbruket i motsatt retning enn det optimale.

Resultatene må vi si at imponerer, selv om motorveiforbruket ikke er noe å rope hurra for.

Overstyrer til stadighet sjåføren

Et lite irritasjonsmoment som vi ikke la merke til under prøvekjøringen, er at bilen plent nekter å etterfølge enkelte instrukser fra sjåføren.

Bilen har  som tidligere utgaver  modusvelger der du kan velge om du skal kjøre på ren eldrift, vanlig hybrid eller en "power"-modus som gir deg litt ekstra futt.

Problemet er at den rene elmodusen automatisk kobles ut hvis du passerer 50 km/t. Bilen kan kjøre på batteriet i opp til 100 km/t, det er kun på eget incentiv - du kan ikke "tvinge" den til eldrift hvis du passerer 50.

Dette er irriterende hvis du ønsker å presse ut det siste lille fra batteriet før du kommer til en nedoverbakke som lader batteriet. Passerer du 50 km/t hopper, den automatisk ut av elmodus uten forvarsel og uten noen form for sperre . Da må man igjen trykke på modus-knappen, før den igjen hopper ut neste gang du passerer den magiske 50-grensen.

Mercedes har en genial løsningen på dette i sin hybridteknologi der bensinmotoren ikke slår inn før du presser gjennom et ekstra "kick down"-nivå på gasspedalen når du er i elmodus. Vi savner noe lignende på Prius.

Test: Mercedes C-klasse C350Te Plug-in-hybrid

Kommer som ladbar hybrid

Toyota har forøvrig offisielt bekreftet at bilen kommer som ladbar hybrid mot slutten av året.

Da skal bilen få kraftigere elmotor som gjør at den kan kjøre mer på eldrift, og et batteri som gjør at den får den relativt standardiserte 50 km rekkevidden. Enda mer interessant er det kanskje at bilen får et helt nytt varmepumpesystem som skal sørge for at oppvarming av kupeen i kulda skal bruke mindre strøm enn på andre modeller.

Toyota Prius 4. generasjon

 

Motor forbrenning: 4-sylindret bensin u/turbo
Volum:
1,8/1798 ccm
Effekt: 98 HK v/5200 RPM
Dreiemoment: 142 Nm v/3600 RPM

Elmotor: 72 HK, 162 Nm
Batteri: 1,3 kWh Nikkel-hybrid
Kombinert maksimal effekt: 122 HK

Girkasse: E-CVT (trinnløs)
Drift: FWD
Størrelse: 4540/1760/1470 mm
Egenvekt: 1375 kg
Bagasjeplass: 502 liter
Hengerfeste: 750 kg
0-100: 10,6 sekunder
Forbruk: 0,3 l/mil
CO2: 70 g/km

Pris (OFV):
Bilmodell:
Fra 277.900 kroner
Testbil: Ca 335.000 kroner (Executive-pakke, pearl metallic og skinnseter)

Prisen på denne bilen er foreløpig ikke bekreftet, men kombinasjonen av markedets trolig mest effektive hybridsystem og et mye større batteri, bør ha alle muligheter til å bli en virkelig storselger.

Tilbake som relevant

Etter å ha kjørt bilen på norske veier, står vi på vår opprinnelige konklusjon med at Toyota har klart kunststykket å gjøre Prius relevant igjen. Selv i en verden preget av ladbare hybrider.

Det er fortsatt slik at bilen ikke er overvettes effektiv på motorvei, og det krever en veldig bevisst kjørestil for å virkelig presse forbruket - men Prius gjør det også mer motiverende å kjøre effektivt enn de fleste andre biler. Det gjør sitt utslag på drivstoffregningen.

Samtidig er Prius fortsatt en relativt romslig bil, og den har også blitt hakket mer kjøreglad enn forgjengeren.

Test: VW Passat GTE

Test: VW Golf GTE

Det gode

 • Bilen kan kjøres oppsiktsvekkende effektivt
 • Byggekvalitet og opplevd kvalitet er hevet flere hakk
 • Har blitt en hyggeligere bil å sitte bak rattet i
 • Ser bedre ut i virkeligheten enn på bilder
 • Trådløs mobillader
 • Bedre kjøreegenskaper enn forgjengeren
 • Prisen er ganske hyggelig, også på ekstrautstyr
 • Lydanlegget i den mest påkostede modellen er godt
 • En god HUD

Det dårlige

 • For korte sitteputer
 • Hvit plast i midtkonsoll føles billig - og skrangler når du legger løse gjenstander der
 • Ikke glad i aktiv kjøring
 • Noe på minussiden når det kommer til effekt
 • Infotainment-løsningen har mange funksjoner, men er ikke den mest brukervennlige på markedet. Stemmen på GPS-damen høres dessuten ut som en datastemme
 • Ikke tilgjengelig med firehjulsdrift

Det grusomme

 • Burde vært mulig å låse i ren eldrift


Mytene og fakta om hybrid, hydrogen og diesel

Test: Toyota RAV4 Hybrid

Test: Mercedes GLE 350d Coupé

Shopping med annonselenker

Green Week: Toppsalgene denne uken

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.