ELLA: Blue har laget hodetelefoner som potensielt gir deg markedets beste lyd til mobiltelefonen.

Test: Blue Ella

Den råeste lyden du kan få til mobilen - men pris og design er galskap.

Blue Microphones er ikke et selskap folk flest har noe forhold til, og frem til nylig kom de fra en verden der de produserte mikrofoner.

Men selskapet har nå kastet seg inn i en ny verden av hodetelefoner, og deres nye topprodukt Ella er et produkt som skiller seg litt ut.

På ganske mange måter.

Svindyr lyd til mobil

La oss først slå det fast: Disse hodetelefonene koster +/- 7000 kroner, noe som er ganske vanvittig når man tenker på at referansehodetelefoner som Beyerdynamic DT770 Pro og Sennheiser HD650 koster typisk 1500-2500 kroner.

Tar man en titt på esken som hodetelefonene kommer i, så vil du ganske tydelig se at det står et «Made for» iPod/iPhone-merke. Det er en nøkkel her:

Alle som har forsøkt å plassere DT 770 Pro (80 Ohm) på en mobiltelefon, har opplevd hvor håpløst dette er. Gode hodetelefoner trenger en skikkelig forsterker, og mobiltelefoner har (nesten aldri) god nok forsterker til å drive høykvalitets hodetelefoner.


Denne diskret bryteren lar deg skru på forsterkeren i hodetelefonene - samt en

Denne diskret bryteren lar deg skru på forsterkeren i hodetelefonene - samt en "plussmodus" med en anelse med varme i bunn.

Blue har løst denne utfordringen ved å inkludere en forsterker og batteri inni hodetelefonene for å sørge for at det er nok trykk til å drive dem.

Og de trenger ganske mye trykk, for dette er ikke vanlige hodetelefoner med tradisjonelle membraner. I stedet er det snakk om høyttalere av type elektrostat - eller "planar-magnetisk" som det også så fint heter.

Mens en vanlig høyttaler har en elektromagnet som driver en hel høyttalermembran, så er selve høyttalermembranen strømførende i en elektrostatisk høyttaler.

Dette er en annen angrepsmåte for å lage lyd, og har spesielt én fordel: Presis og nøytral lydgjengivelse uten forvrengninger.

Ulempen er at det krever mer strøm - og tar mer plass. Blue Ella er dermed ikke verken små eller letter. Vi snakker en knapp halvkilo.

Ikke trådløse

Av årsaker vi ikke helt klarer å forstå, har Blue ikke valgt å gjøre hodetelefonene trådløse. I stedet følger det med to spesialtilpassede ledninger: Én for mobil med mikrofon og fjernstyring av mobilen, og en annen uten mikrofon.


Hvordan Blue kan droppe trådløs støtte når de eksplisitt utvikler for iPhone, fremstår for oss som et mysterie.

Hvordan Blue kan droppe trådløs støtte når de eksplisitt utvikler for iPhone, fremstår for oss som et mysterie.

Dette altså til tross for at de har integrert forsteker, batteri - og at de spesielt laget for iPhone som nå ikke har en egen hodetelefonutgang.

Så hvordan er lyden?

Hvis vi tar lyden først: Blue har virkelig klart å presse frem et helt fantastisk lydbilde fra hodetelefonene. Lydbildet er svært naturtro, med et hint av overvekt av nede del av bassregisteret. Dette gir musikken litt punch, uten at det påvirker den naturlige gjengivelsen på gode innspillinger.

Direkte sammenligning med DT770 Pro, viser med all tydelighet at Ella får frem flere nyanser i musikken. Dette klarer de også uten at du må skru opp volumet for at gjengivelsen skal være presis.

Men en irritasjon jeg gang etter gang har opplevd av å høre på hodetelefoner og virkelig gode lydanlegg, er at det beste utstyret ofte er for godt til den musikken du skal høre på. Det er ikke til å komme unna at mye musikk er dårlig mastret, og da tenker jeg spesielt på "loudness war"-trenden vi har gått gjennom - men også musikk som lider av dårlig komprimering.


Det må være lov å si at dette ikke er de peneste hodetelefonene på markedet.

Det må være lov å si at dette ikke er de peneste hodetelefonene på markedet.

Med det beste innen lyden, blir denne typen lydfeil avkledd på en helt annen måte enn du skulle tro var mulig ved å høre på "vanlige" høyttalere eller hodetelefoner - og musikken du vanligvis nyter, blir nærmest uhørbar. Dermed blir det eneste man kan høre FLAC og helt spesielt gode innspillinger. En blir lyttende på lyd - ikke musikk.

Heldigvis har Blue klart å unngå å gå i den fella - noe som er ganske essensielt på en mobil som gjerne brukes til Spotify eller lignende - typisk med høy komprimering for å spare datatrafikk. Hodetelefonene gjør en så god jobb som en nærmest kan se for seg er mulig, med å gjengi innhold med middels kvalitet på en god måte.

Store og klumpete

Når det kommer til design, føler vi det ganske klart at Blue ikke har vært i dette gamet lenge - for her er det en rekke ting å sette fingrene på.

For det første klokkene ganske merkelige ute. Noen vil kanskje kalle dem stygge. Det er ikke noe du diskret bærer på gata, og vi opplevde rimelig mange merkelige blikk ved bruk på gata.

Blue Ella er ikke direkte diskrete...

Det er heller ikke å komme utenom at de ikke sitter spesielt godt rundt nakken hvis du tar dem av deg - og de er umulig å brette sammen på en kompakt måte.

Selv om de er merkelige å se på, så er de overraskende komfortable å ha på seg - selv om de etter vår mening er altfor stramme. Men: Kombinasjonen av skinn og stramme klokker, gjør at det fort blir ganske klamt på øra ved bruk utendørs.

Konklusjon

Blue Ella er et av de mest forvirrende produktene vi har testet på lang tid.

På den ene siden er det utvilsomt et av de beste lydproduktene som er tilpasset mobil vi har testet noen gang. De klarer å levere fantastiske lydoppleveser rett fra mobilen - helt uavhengig av hva slags lydenhet som sitter i mobilen din. Evnen til å gjengi naturtro lyd med det lille ekstra er ganske imponerende.

Mikrofonen og fjernkontrollen til mobilstyring fungerer også prikkfritt.

At man derimot har laget et produkt til iPhone uten at det er trådløst - når man allerede har inkludert forsteker og batteri i hodetelefonene, fremstår som helt uforstålig. Det gir ingen mening, og viser at man har bommet på eget mål. Å være avhengig av Apples elendige overgang er ikke noe du har lyst til med hodetelefoner til 7000 kroner.

Vi er også usikker på om hodetelefonene egentlig er spesielt godt egnet til utebruk. De har ikke aktiv støyreduksjon, de er ikke spesielt pene å se på - og de blir klamme.

Og skal du sitte foran PC-en, så er du ikke avhengig av den integrerte forsterkeren - og kan dermed få like god lyd til en brøkdel av prisen.

Det føles litt som om Blue ikke helt har visst hvem de skulle lage hodetelefonene for. Det er Ellas største problem.

Shopping med annonselenker

Green Week: Toppsalgene denne uken

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.