DISKRET:  Audi RS3 er en skikkelig villtass av en bil, men designet tyder ikke på det.
DISKRET:  Audi RS3 er en skikkelig villtass av en bil, men designet tyder ikke på det.

Biltest

Test: Audi RS3

Det beste fra to verdener - med en solid baksmell.

En kan ikke annet enn å like kompaktbiler der en har røsket ut de fornuftige motorene, og erstattet det noe med skikkelige krefter.

Mercedes A45 AMG er en bil vi til stadighet trekker frem som et herlig eksempel på hvor morsomt det kan bli. BMWs M135i er et fyrverkeri av en balansert kjøremaskin.

Les også: Test: BMW 1-serie M135i Facelift

Og nylig kastet også Ford seg tilbake i toppsjiktet blant kjøreglade biler med sin nye Focus RS med 350 hestekrefter og drift på alle fire hjul.

Les også: Prøvekjørt: Ford Focus RS

Men i denne kampen er det også en annen - og betydelig dyrere - aktør: Den nye Audi RS3. Med en startpris på 860.000 kroner legger de virkelig listen høyt for seg selv.

Gir deg umiddelbart smil om munnen

Under panseret har Audi valgt å gå for sin litt ville 2,5-liters 5-sylindrede rekkemotor, som de nå drar ut 367 hestekrefter fra.

Kreftene fordeles gjennom alle fire hjul, via en 7-trinns dobbelclutch-girkasse, som nå leverer raskere girskifter enn noen gang.

Dette sørger for at bilen på papiret unnagjør 0-100 på 4,3 sekunder - praktisk talt det samme som A45 AMG, og 0,4 sekunder raskere enn Focus RS og M135i. Dette er med andre ord ikke snakk om noen sinke.

Men det er ikke farten som er det første du legger merke til. Når du trykker inn start-knappen, sørger den 5-sylindrede motoren for et skikkelig rått spektakkel gjennom eksosanlegget. I motsetning til enkelte andre modeller på markedet, er det ikke noen falsk lyd som dyttes inn i kupeen, men ekte lyd fra eksosanlegget.

Du får umiddelbart følelsen av at dette kommer til å bli en spennende kjøreopplevelse, og lyden blir en helt essensiell del av kjøreopplevelsen (slår 1-2-4-5-3). Også dette i likhet med den ville A45 AMG, og i motsetning til Focus RS, der lyden er mer kunstig.

Les også: Prøvekjørt: Ford Focus RS

Nesten en vanlig A3

Alt dette fyrverkeriet er det derimot litt vanskelig å finne uttrykt når du ser bilen utvendig. RS3 er nemlig ikke en bil som virkelig lyser av råskap.

Vår testbil har et par RS3-merker, noen sølvfargede lister, et par store potter og litt røffere felger enn vanlig. Men alt dempes voldsomt av en veldig nøytralt gråfarge.

Bilen er selvsagt tilgjengelig i litt mer flashy farger.

Skal vi tro Audi ønsker RS3-eiere denne litt diskrete formen - selv om det påpekes at du selvsagt kan få den ildrød.

Innvendig er det mye av det samme. Interiøret er nærmest identisk en vanlig A3 - hvis vi ser bort ifra rattet, som er så nært perfekt som det er mulig å komme en sportslig verden, og røde detaljer som går igjen over alt.

Det er riktignok litt dypere seter enn i en vanlig A3, med integrerte RS3-logoer, men det er ikke like absurde bøtteseter som i Focus RS og A45 AMG.

Dette betyr også at det er greit med plass i baksetene, slik at du kan ta med ungene i barnehagen med barneseter.

Så hvordan er den å kjøre?

Setter du bilen i vanlig comfort-modus, så oppleves den ganske sofistikert. Siden dette er en veldig sportslig Audi (senket med 25 mm) er den stiv, men ikke så stiv som A45 AMG, og den oppfører seg sofistikert og ikke spesielt bråkete på vanlig vei.

Bilen cruiser godt på motorveien, og oppleves god i bytrafikken - mye takket være den glimrende 7-trinns automatiske girkassen.

Det er først når du setter bilen i "dynamic"-modus, at du enser hvilken råskap som bor her.

Selv på tomgang legger den seg høyere på turtall, eksosanlegget åpner noen ventiler og understellet strammer seg til. Når du tråkker på gassen skyter bilen fremover med en voldsom selvtillit, og i svingene kjenner du at dette er en velbalansert bil - selv om ikke helt lever opp til perfeksjonen i Audi TT.

Quattro-systemet sørger for godt grep på vinterføre, og lar deg også ha det gøy i svingene hvis du provoserer litt. Systemet er en litt merkelig variant av Haldex-systemet spesiallaget for RS3, der bakhjulene nå aldri får mindre enn halvparten av dreiemomentet - og også kan få alt.

Ikke bare går bilen fort, men med disse bremsene stopper den også fort. Bremsene setter faktisk ganske store krav til størrelsen på dekkene. Keramiske bremser er tilgjengelig for dem som vil ha.

Det hjelper også på at det ikke er noen antydninger til den litt avdempede styrefølelsen Audi ofte får kritikk for. Styrefølelsen er rett og slett svært god til å være elektrisk.

Min eneste kritikk er at Audi har gjort en så fenomenal jobb med å gjøre denne bilen til et råskinn, at den muligens ikke oppleves så rå som den faktisk er.

Effekten blir ikke særlig mer lineær enn dette.

Audi RS3

 

Motor: R5 turbobensin
Volum: 2,5/2480 ccm
Effekt: 367 HK v/5550 RPM
Dreiemoment: 465 Nm v/1625-5550 RPM
Girkasse: 7-trinns manuell
Drift: Alle (Quattro, Haldex)
Størrelse: 4343/1800/1411 mm
Egenvekt: 1520 kg
Bagasjeplass: 280 liter
Hengerfeste: 1600 kg
Toppfart: 250 km/t (elektronisk begrenset)
0-100: 4,3 sekunder
Forbruk: 0,81 l/mil
CO2: 189 g/km
NOx: 60 g/km

Pris:
Modelltype: 860.000 kroner
Testbil: 1.018.110 kroner

Ekstrautstyr inkluderer sportseksos, RS-designpakke, adaptivt understell, B&O-lydsystem, lyspakke, multifunksjonsratt med girpadler og semsket skinn, navigasjon plus, S-sportsseter mm.

Bilen har nemlig en dreiemomenttopp på 465 Nm tilgjengelig fra 1625 til 5550 RPM, noe som sørger for at kraftleveringen oppleves ekstremt lineær. I det øyeblikket dreiemomentet faller, når motoren sine effekttopp som du har du tilgjengelig i 5550-6800 RPM!

Det er effektivt. Det er lynraskt raskt. Men selv om det er tunet med en fantastisk lyd, oppleves det en anelse klinisk. Særlig siden bilen nekter å oppføre seg dårlig med mindre du aktivt går inn for det.

Konklusjon

Audi RS3 har på mange måter den tosidigheten vi ofte etterspør: Den er både en relativt komfortabel hverdagsbil, samtidig som den er et voldsomt dyr når du trykker på de rette knappene.

Kanskje ikke like rå og vill som A45 AMG, men til gjengjeld er den bedre i hverdagen.

Det er samtidig en praktisk femdørs familiebil, og den har et utseende som både kjennere vil nikke anerkjennenede til, samtidig som du ikke vekker unødvendig oppsikt.

I det hele er det veldig mye å like i den råeste versjonen av en i utgangspunktet utrolig god bil.

Utfordringen er derimot prisen: Vi kan ikke helt se at bilen forsvarer prisforskjellen på nær 120.000 kroner mot Mercedes A45 AMG - og 137.000 mer enn BMW M135i.

Mye av årsaken til prisforskjellen må riktignok tilskrives avgiftsforskjellen. Den 5-sylindrede motoren er en juvel til sportslig kjøring, men den er tørst. Mange har vært imponert over at Audi har fått forbruket ned til "bare" 0,81 liter per mil med motoren, men Siv Jensen er ikke like imponert. Hun har derfor gitt RS3 nesten 60.000 kroner høyere avgift enn A45 AMG - selv om sistnevnte har 14 hestekrefter mer.

Det gode

 • En lyd som gir deg frysninger
 • Et voldsomt fraspark
 • Firehjulsdrift som lar deg ha det moro
 • En helt fantastisk styrefølelse
 • Lynrask girkasse
 • En fullt ut praktisk 5-dørs A3
 • Et velfungerende og brukervennlig infotainment-system

Det dårlige

 • Motoren er tørst
 • Kunne vært en anelse mykere i comfort-modus
 • Akselerasjonen er noe lineær
 • Litt for diskret?

Det grusomme

 • Det er vanskelig å se at den er verdt så mye mer enn en A45 AMG eller M135.

Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.