Små biler med dieselmotor faller nå i pris på bruktbilmarkedet - her representert med en Mini Cooper SD.
Små biler med dieselmotor faller nå i pris på bruktbilmarkedet - her representert med en Mini Cooper SD.

Dieselbiler

Har virkelig dieselbiler opplevd et krakk?

Vi har hørt med ekspertene.

Tidligere denne uken skrev Brooms bilekspert Benny Christensen at en kan begynne å snakke om et krakk i bruktbilverdien på dieselbiler, der enkelte modeller virkelig har blitt vanskeligere å selge.

Les også:  Nå sliter mange med å få solgt dieselbilen

Men hvor omfattende er prisfallet, hvis en ser bort ifra enkelteksempler?

- Faller mer enn normalt

Rødboka AS er et selskapet som har den desidert største oversikten over salg i bruktbilmarkedet i Norge, og utgir det mange omtaler som "bibelen" for bruktbilforhandlere, har tatt en nærmere titt på tallene de siste månedene.

Daglig leder Geir Kristoffersen i Rødboka.

Daglig leder Geir Kristoffersen sier at det verdifallet er en trend, men at krakk er å dra det langt.

- Vi bekrefter at små- og mellomstore dieselbiler - altså B- og C-segmentet - faller mer enn normalt i pris, men vi kan ikke se at det er dramatisk, sier Kristoffersen til Side3.

B- og C-segmentet er typisk modeller som Ford Fiesta og VW Golf.

Går verst ut over ukurante biler

Han understreker at bilene det går verst ut over er de som har unormalt høy kilometerstand eller som er relativt dårlig utstyrt.

- Kombinasjonen av disse to tingene vil kunne føre til at bilen blir veldig vanskelig å selge, og derfor kan prisfallet oppleves som dramatisk. Dette er ikke et unormalt fenomen, selv om tiltakene for å redusere dieselutslippene nok forsterker effekten akkurat nå, påpeker han.

Dette betyr også at det kan være mulig å gjøre et kupp om en finner en ukurant bil ingen vil kjøpe.

Fallet er uansett ifølge Kristoffersen et byfenomen.

- Ut fra våre observasjoner ser dette ut til i stor grad å være et byfenomen. Landsbygda er i liten grad opptatt av å straffe dieselbiler da bruksområdet nok er annerledes enn i byen, påpeker han.

Les også: Nå kommer elbilene med ubegrenset rekkevidde

Markedsdirektør Marius Paus i Leaseplan.

Får støtte fra en av Norges største bileiere

Observasjonene til Kristoffersen får støtte hos markedsdirektør Marius Paus i leasingselskapet Leaseplan, som selger rundt 7500 bruktbiler i året.

- Generelt har prisene på brukte biler blitt noe lavere de siste årene. Dette gjelder både bensin og diesel, og det er mye ensidig negativt fokus på dieselbiler og bruktverdier, som sett fra vårt ståsted virker noe unyansert, sier Paus til Side3.

- Nybilstatistikken viser at for småbiler er bensin dominerende, men for SUV-er og større biler har diesel fortsatt en dominerende posisjon. Personbilene til firmabilkundene våre kjører 30.000 kilometer i året i snitt. Med opptil 30% lavere forbruk enn bensinbil, og lavere pris på diesel, er det diesel som gjelder for denne gruppa, sier han.

Fallet i prisene på mindre dieselbiler mener han henger sammen med at det nå omtrent ikke selges nye små og mellomstore biler med dieselmotor, og at dette smitter over på bruktbilprisen.

- Store deler av bruktbilmarkedet er andre steder enn i Oslo, hvor det etterspørres praktiske biler, gjerne med firehjulsdrift og lavt forbruk. Dieselteknologiutviklingen med Euro 6-motorer gir disse bilene det laveste forbruket og utslippet for dem som kjører en del kilometer.

Les også:

Dieselprisene fortsetter å rase

Denne lastebilen kan gi byene mye bedre luft - men står ubrukt

Elbiler kan få kjøreforbud når dieselforbud slår inn i Oslo

Shopping med annonselenker

Sikre deg 17. mai-dressen på salg

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.