SKILLER SEG UT: Tesla er det eneste på markedet som ikke tilbyr kapasitetsgaranti på batteriene sine. Det sender produsenten til bunns av Forbrukerrådets kåring av de beste garantiordningene for elbil i Norge.
SKILLER SEG UT: Tesla er det eneste på markedet som ikke tilbyr kapasitetsgaranti på batteriene sine. Det sender produsenten til bunns av Forbrukerrådets kåring av de beste garantiordningene for elbil i Norge. Foto: Broom

Batteri- og kapasitetsgaranti på elbil

Garanti på elbil: Tesla til bunns i Forbrukerrådets test

Volkswagen, Hyundai, Citroën og Peugeot til topps, mens Tesla havner nederst i Forbrukerrådets kåring.

Bruktverdien på elbiler er et hett og ofte diskutert tema. Litt av årsaken ligger i at moderne elbiler er såpass ferske at vi ikke har et klart bilde av hvor mye batteriene forringes over tid.

Argumentet mot å kjøpe elbil var lenge oppfattelsen om at en risikerte å ende opp med en bil som ikke var verdt noen ting dersom batteriet i praksis var ubrukelig.

Den påstanden har vist seg å være langt unna de faktiske forhold, men det er likevel slik at batteriet i elbilene mister kapasitet over tid.

"Det betyr at din aksjonsradius reduseres, og at du vil måtte lade oftere. Dette er selvsagt negativt i seg selv. En annen negativ effekt ved svekket batterikapasitet, er økt risiko for at du ender opp med en dårlig pris den dagen du bestemmer deg for å selge elbilen", skriver Forbrukerrådet i forbindelse med en omfattende test av garantiene de forskjellige produsentene tilbyr for sine elbiler.

I tillegg, som mange eiere av tidlige elbiler har opplevd, oppgraderes av og til eksisterende modeller med betydelig lengre rekkevidde - som har stor påvirkning på bruktbilprisen.

Med utgangspunkt i disse problemstillingene har Forbrukerrådet sett på hvilke produsenter som tilbyr en garanti som sikrer deg mot en dramatisk reduksjon i rekkevidde.

Det tilbys i hovedsak to garantier i dag, batterigaranti og kapasitetsgaranti. Den første er mest en garanti ved feil på batteriet, mens den andre skal garantere en gitt rekkevidde over tid.

I kåringen har Forbrukerrådet også tatt hensyn til om produsenten krever at du følger serviceprogrammet for at garantiene skal være gyldige.


Klikk på bildet for å gå til Forbrukerrådets PDF av tabellen.

Klikk på bildet for å gå til Forbrukerrådets PDF av tabellen.

Volkswagen, Hyundai og Renault topper listen

På 1. plass finner vi Volkswagen med 41,7 poeng for garantien på sine modeller e-up! og e-Golf.

På 2. plass kommer Hyundai med 38,8 poeng for Ioniq Electric. Hyundai trekkes på grunn av servicekrav.

På 3. plass ligger Renault rett bak med 38,7 poeng for modellene Zoe og Zoe 400. Forbrukerrådet gjør samtidig oppmerksom på at Renault har en rekke modeller på markedet med ulike garantier. For sin Twizy kommer for eksempel produsenten på 14. og nest siste plass.

Her kan du lese mer nøyaktig hva produsentenes forskjellige garantiene innebærer.

Tesla på bunn

Tesla har stor suksess med sine premiumelbiler i Norge, og tilbyr bilene med soleklart lengst rekkevidde. De har også en "rekordgod" batterigaranti på åtte år og ubegrenset rekkevidde.

Likevel havner Tesla helt på bunn av Forbrukerrådets kåring med bare 11,4 poeng.

Årsaken er at Tesla er det eneste merket som ikke tilbyr noen kapasitetsgaranti.

- Forbrukerrådet har imidlertid grunn til å tro at vårt fokus på disse garantiene vil medvirke til at Tesla innfører en kapasitetsgaranti, skriver rådet i en kommentar.

Tesla skriver i en e-post til Side3 at de har følgende kommentar til Forbrukerrådets kåring:

- Tesla tilbyr en bransjeledende 8 års batteri- og drivenhetsgaranti med ubegrenset kjørelengde, hvilket våre kunder er svært fornøyde med. Vi har ikke sett etterspørsel etter en kapasitetsgaranti, ettersom batteriene våre er av høy kvalitet, bilene våre har bransjeledende rekkevidde, og fordi vi er sterkt dedikerte til kundeservice. Vi setter imidlertid pris på, og vil kontinuerlig besvare, tilbakemeldinger fra våre kunder.

Forbrukerrådets rangering av elbilgarantier:

Her finner du Forbrukerrådets utdypende forklaring for poengene.

1. Volkswagen

Modeller: e-up!, e-Golf. 41,7 poeng

2. Hyundai.

Modeller: Ioniq Electric. 38,8 poeng

3. Renault*

Modeller: Zoe, Zoe 400 km. 38,7 poeng

4. Citroën

Modeller: C-Zero, Berlingo Electric. 37,4 poeng

4. Peugeot

Modeller: iOn, Partner Electric. 37,4 poeng

6. Mitsubishi

Modeller: i-Miev. 36,2 poeng

6. Nissan *

Modeller: Leaf 30 kWh. 36,2 poeng

8. BMW

Modeller: i3 60ah, i3 94ah. 32,4 poeng

8. Mercedes-Benz

Modeller: B250e. 32,4 poeng

10. Kia

Modeller: Soul Electric. 31,2 poeng

11. Renault*

Modeller: Kangoo ZE. 23,5 poeng

12. Ford

Modeller: Focus Electric. 21,0 poeng

12. Nissan *

Modeller: Leaf 24 kWh, eNV200. 21,0 poeng

14. Renault*

Modeller: Twizy. 16,0 poeng

15. Tesla

Modeller: Model S, Model X. 11,4 poeng

OBS: Ingen kapasitetsgaranti

*Ulike modeller har ulike garantier.

Shopping med annonselenker

Green Week: Toppsalgene denne uken

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.