Mens miljøfartsgrensen har som mål å ikke virvle opp så mye av støvet som ligger langs veien, kan denne vaskemaskinen fjernet støvet. Men den står ubrukt.
Mens miljøfartsgrensen har som mål å ikke virvle opp så mye av støvet som ligger langs veien, kan denne vaskemaskinen fjernet støvet. Men den står ubrukt.

Svevestøv

Denne lastebilen kan gi byene mye bedre luft - men står ubrukt

Kunne fjernet nesten alt problemet med svevestøv.

Som Side3 har skrevet er miljøfartsgrensene i ferd med å gjøre comeback i Oslo. Farten skal reduseres til 60 km/t på en rekke motorveier for å redusere oppvirvling av støv som ligger langs veiene.

Les også: Nå kommer miljøfartsgrensene tilbake - sterkere enn noen gang

Effekten av miljøfartsgrensen er omstridt, og både Astma- og allergiforbundet og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen stiller seg spørsmål om hvorfor en ikke vasker gatene bedre, slik at det ikke er noe svevestøv å virvle opp i utgangspunktet.

- Hvorfor ikke heller gjøre kollektivtrafikk gratis, vaske gatene bedre, bruke strøm fremfor vedfyring slik at vi får renere luft? spurte samferdselsministeren sine følgere på Facebook før helga.

Les også: Elbiler kan få kjøreforbud når dieselforbud slår inn i Oslo

Har maskinen som kan fikse problemene

Det spørsmålet stiller også Per Brynildsen seg. Han er daglig leder i Asfalt Remix i Østfold.

Etter blant annet en debatt om svevestøv for et par år siden, gikk hans selskap til innkjøp av en "supervaskebil" som er laget for å gjøre det "skinnende rent" på veiene.

Siden har maskinen stått nærmest ubrukt.

- Vi investerte fem millioner kroner, men det kom ingen jobber i 2015. Nå er det 2016, og både vi og flere andre har lignende biler stående ubrukte. De egner seg veldig godt for å fjerne svevestøv, men Vegvesenet ønsker ikke å bruke dem, sier han.

Ingen etterspørsel

Han påpeker at svevestøvet inneholder ting som olje, asfalt, gummi, veimerkingsmaling, søppel, salt og eksosrester.

- Jeg har saumfart kontrakter som legges ut for å se om bilen kan brukes til noe, og har bare funnet én der bruk av slik rensemaskin var "anbefalt", men det var ikke påkrevet fra Vegvesenet. Da ønsker selvsagt ikke entreprenørene å bruke penger på det heller, sier han.

Han sliter med å forstå hvorfor en ikke ønsker å ta svevestøvproblematikken ved roten.

- Når det snør, da måker vi. Når håret blir langt, da klipper vi det. Når du ser dårlig, bruker du briller. Men når det blir svevestøv, da stikker vi hodet "i støvet". Da stenger vi heller veien med forskjellige forbud, sier Brynildsen oppgitt.

Ønsker å kjøre gratis for å vise effekten

Han mener at flere entreprenører "jukser" med å jobbe ekstra med vedlikeholdet akkurat rundt målerne som er plassert rundt om på veiene, og på den måten .

- Jeg har nå lyst til å bruke denne bilen til å kjøre 4-5 gratis skift på natten på Rv 19 i Moss, på strekningen fra ferga til Mosseporten, over et par ukers periode, så kan vi få bevist hvordan svevestøv kan fjernes ved feiing, sier han oppgitt.

Omdiskutert miljøeffekt

NAF har tidligere gått hardt ut mot miljøfartsgrensene, og mener at tiltaket i verste fall kan ha motsatt effekt av det en ønsker å oppnå.

- I vårt høringssvar går vi gjennom hele den faglige begrunnelsen for miljøfartsgrenser, og viser at miljøfartsgrensene gir liten effekt. Først og fremst kommer dette av at miljøfartsgrensen kun reduserer de større partiklene i svevestøvet, og personbilene bidrar i liten grad til oppvirvlingen av disse. Dette svevestøvet har dessuten liten innvirkning på helsen. Det er de mindre partiklene i eksosen som gir helseskade, og en reduksjon i hastigheten fra 80 – 60 km/timen vil faktisk kunne gi et økt utslipp av disse partiklene, melder NAF.

De får støtte fra flere leger som i 2011 gikk ut i felles front mot miljøfartsgrenser:

- Miljøfartsgrensen på 60 km/t fører ikke til mindre forbrenningsstøv – kanskje heller det motsatte.

Promotion med annonselenker

Fritid- og treningsplaggene du trenger

Promotion med annonselenker

Siste sjanse: Opptil 60 prosent rabatt hos Boozt

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.