DIESEL ELLER BENSIN? Det skal godt gjøres å se om det sitter en diesel- eller bensinmotor under panseret. Politiet opplyser til Side3 at de ikke har noen metoder for å kunne identifisere dieselbiler i trafikken, og at de derfor ikke har noen tanker om hvordan de skal kunne håndheve forbudet. Illustrasjonsfoto.
DIESEL ELLER BENSIN? Det skal godt gjøres å se om det sitter en diesel- eller bensinmotor under panseret. Politiet opplyser til Side3 at de ikke har noen metoder for å kunne identifisere dieselbiler i trafikken, og at de derfor ikke har noen tanker om hvordan de skal kunne håndheve forbudet. Illustrasjonsfoto. Foto: Fotomontasje/Magnus Blaker Side3.no

Dieselforbud

Byrådet har bestemt at Oslos dieselforbud skal være mye strengere enn planlagt

Og politiet aner ikke hvordan det skal håndheves.

Oslo kommune banker nå gjennom et hastevedtak om forbud mot dieselbiler, før et tilsvarende tiltak er ferdig med høringsrunden.

Byrådet ønsker nemlig ikke å vente på faglige innspill før de setter ned foten.

Les også: Dieselforbud i Oslo på dager med høy forurensning

To helt forskjellige forslag

Hastevedtaket til byråd Lan Marie Nguyen Berg er nesten identisk med det som er ute på høring, med én vesentlig forskjell som snur det hele på hodet:

  • Høringsforslag: Forbudet mot dieselbiler gjelder ikke for «kjøretøy som benytter Euro 6/VI-teknologi»
  • Hastevedtak: Forbudet mot dieselbiler gjelder ikke for «kjøretøy over 7,5 tonn som benytter Euro VI-teknologi»

Det betyr at hastevedtaket forbyr alle dieselbiler å kjøre i byen, helt uavhengig av renseteknologi. Mens det permanente forslaget sier at dieselbiler med nye motorer med moderne renseteknologi skal få lov til å kjøre. Dette betyr i så fall unntak for majoriteten av dieselbiler solgt de siste par årene.

Oslo kommune har sagt at hastevedtaket kun skal gjelde denne vinteren, og at den forskriften som nå er ute på høring nå skal gjelde fra neste vinter.

Byrådssekretær Daniel Rees (MdG) forklarer endringen på følgende måte:

- Årsaken til at den midlertidige forskriften er endret på punktet om unntak for Euro 6 for kjøretøy under 7,5 tonn, er at lette kjøretøy med Euro 6 dieselmotor fremdeles har høye utslipp av NOx. TØIs rapport viser at en Euro 6-personbil har fire ganger høyere NOx-utslipp enn en Euro 6-buss eller tung bil. Det er på bakgrunn av denne kunnskapen at den midlertidige forskriften ikke har unntak for Euro 6 personbiler. Når det gjelder den permanente forskriften er den nå ute på høring, og vil bli vedtatt av byrådet senere i vår med relevante endringer etter høringsrunden.

Les også: NAF advarer: - Redd dieselforbud ikke bedrer lufta i Oslo

Fra pest til frelser. Nei, pest: - De som i klimaets navn fremmet dieselbiler, var plutselig ansvarlige for at barn ikke fikk puste

Oslo kommune har det så travelt med å forby dieselbiler i Oslo, at hastevedtaket mot dieselbiler ikke er det samme som det som de har sendt til høring.

Aner ikke hvordan det skal håndheves

I høringsforslaget til dieselforbud som er sendt ut på høring, står det at det vil være politiets jobb å håndheve forbudet.

Politiet opplyser til Side3 at de ikke har noen metoder for å kunne identifisere dieselbiler i trafikken, og at de derfor ikke har noen tanker om hvordan de skal kunne håndheve forbudet.

- Vi skal ha et møte med kommunen neste uke og kan ikke kommentere denne saken overhode før det, opplyser pressevakten i Politiet i Oslo til Side3.

Det fremstår derimot ganske klart at de ikke vil kunne få sin normale støtte fra Statens vegvesen på tekniske kontroller, siden dieselforbudet ikke gjelder på statlige veier.

Promotion med annonselenker

Se hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.