Uber har blitt en suksess, men det er også et av de mest kontroversielle selskapene for tiden.
Uber har blitt en suksess, men det er også et av de mest kontroversielle selskapene for tiden. Foto: Side3

Uber

- Politiets nye taktikk får Uber-sjåfører til å rømme

Politiet har begynt å beslaglegge førerkort, avskilte biler og inndra førerkort.

Den ikke-lisensierte taxitjenesten Uber har vært svært omdiskutert helt siden de ble etablert i Norge. Selskapet hevder selv tjenesten deres UberPOP er en lovlig samkjøringstjeneste, men er relativt alene om å mene dette.

Nå melder Filter Nyheter at sjåførene rømmer fra tjenesten etter at politiet har strammet til grepet. Tidligere avskiltet gjerne politiet biler som ble tatt i å kjøre for tjenesten, men nå inndras også førerkort og sjåførene får pengene de har tjent inndratt.

Les også: Uber med testlansering av førerløse biler

- Vil slutte

Uber har sendt ut en advarsel til sine sjåfører om at førerkortbeslag har skjedd i «en håndfull tilfeller».

Dette skal ha fått en markant effekt.

- Det er mange som slutter å kjøre for Uber nå. Får du avskiltet bilen, betaler Uber boten og gir deg leiebil. Men tar politiet førerkortet er det ingenting de kan gjøre for deg. Fortsetter politiet med dette, vil jeg også slutte å kjøre for Uber, sier en sjåfør avisen har snakket med.

En rekke taxisjåfører Side3 har snakket med den siste tiden, hevder konkurransen fra Uber har blitt redusert det siste halve året. De hevder dette i stor grad kommer av at Uber tar hele 20 30 prosent av pengene fra en tur - og at prisene er lavere enn vanlig taxi. Igjen sitter sjåførene med alle kostnader, og sliter med å tjene penger om en skal betale skatt og moms.

Oslo Taxi melder at de bare beholder 6 prosent av omsetningen.

Les også: Uber og Volvo går sammen om selvkjørte biler

Gråsone-regelverk

Det går for tiden en rekke saker rundt forskjellige «samkjøringstjenester» i rettsapparatet.

I fjor ble en sjåfør frikjent for pirattaxivirksomhet fordi en tolkning av regelverket i Yrkestransportloven gjorde at en omgikk forbudet. Denne dommen er senere opphevet.

Les også: Uber-sjåfør frifunnet i Oslo tingrett

Politiet beslaglegger nå førerkort basert på Veitrafikkloven.

Politisk klar beskjed

I et møte i forrige uke med taxinæringen gjorde Samferdselsdepartementet det krystallklart at de mener selskaper som Uber og Haxi driver ulovlig i Norge.

- Departementet ryddet av veien all tvil om at Uber og Haxi driver ulovlig i dag, og det er heller ingen åpning for at de blir lovlige med sine konsepter i framtiden. Statssekretær Tom-Christer Nilsen sa at det kreves løyve for å kjøre taxi i Norge, og det skal alle forholde seg til, skriver Norges Taxiforbund i en pressemelding.

Statssekretær Tom-Christer Nilsen har ingen sans for Uber.

Regjeringen har varslet en gjennomgang av taxilovgivningen i Norge, som har vært kritisert fra absolutt alle hold. Inkludert taxinæringen selv.

- Vi ønsker å se på løsninger som fjerner taksameterkravet ved at pris skal kunne beregnes via GPS-baserte mobilapplikasjoner, sammen med nye krav om prisopplysninger som styrker passasjerenes interesser. Vi skal også vurdere om det kan foretas endringer i regelverket for drosjesentraler og organiseringen i næringen, samt muligheten for en oppheving av kravet om at drosje skal være hovederverv for løyvehaver, sier statssekretær Thom-Christer Nilsen i en pressemelding fra departementet.

Eventuelle endringer vil trå i kraft tidligst om et år.

Les også: Taxi-prisene til himmels, kundene rømmer - men sjåførene tjener bedre

Promotion med annonselenker

Pusse opp? Få med deg disse rabattene!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.