TAR MANNEHELSE PÅ ALVOR: Allmennlege og forsker Kjetil Høye mener november er en fin måned å sette fokus på mannehelse.
TAR MANNEHELSE PÅ ALVOR: Allmennlege og forsker Kjetil Høye mener november er en fin måned å sette fokus på mannehelse. Foto: Privat

Kommentar

Lege: - Det er farlig å være mann

Vi menn vil være tøffe. Vi vil ikke være syke, og vi vil ikke være til bry. Men det er en tankegang som krever mange menns liv.

"Movember" er en kampanje som hver november retter søkelyset mot menns helse. Side3 har bedt allmennlege og forsker Kjetil Høye om skrive om de viktigste tingene menn bør være obs på.

KOMMENTAR: Movember er her med mørke og kaldere dager. Det er den årstiden da vi menn får iskalde føtter mot kroppen vår om natta. Det er også den tiden på året da vi menn ofte blir syke.

Og når virus slår til, kan vi menn av og til føle oss veldig syke. Enkelte kvinner sier at et Y-kromosom + et virus = Ynkelig.

Mannen med snue, forkjølelse og influensa plasserer seg midt i stua foran TV-en og forlanger mat, rikelig væsketilførsel og omsorg.

Men vi menn vil være tøffe! Vi vil ikke være syke! Vi vil ikke være til bry!

Derfor kontakter vi heller ikke helsevesenet når symptomer dukker opp eller når noe er galt.

For noen måneder siden kom det en mann på kontoret mitt som jeg ikke hadde sett før. «Hva kan jeg hjelpe deg med i dag da?» spurte jeg. «Hæ?» svarte han. «Åhh? Kan je’ ta en telefon?» fortsatte han. «Je’ lyt spørre kona! Det er hu’ som har sendt meg hit!»

Takk til alle kvinner som sender mennene sine til lege!

Side3 fokuser på manns helse i november

 
  • Movember er en årlig kampanje som finner sted i november. Kampanjens mål er å sette fokus på menns helse og samle inn penger til forskning og tiltak som prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse.
  • Movember startet i Australia i 2003, da 30 kompiser lot barten gro.
  • Allmennlege Kjetil Høye og hans kollegaer ved Mannehelseklinikken M3 på Hamar, vil i hele november skrive om forskjellige temaer som fokuserer på menns helse.
  • Om du vil støtte kampanjen, barber deg, opprett en profil og innsamlingsside på movember.com og la bart gro!

Les også: Én tragisk ting tar livet av flere menn enn kreft, overdoser og trafikkulykker

Men det er en ting som er bra med menn: De vet hvor de har vondt.

De kan peke eksakt på stedet: «Der!» Mens kvinnene, generelt sett har mer diffuse plager, vondter både her og der, liksom. Men det er bare det at vi menn dør fortere og mest av våre plager.

Det å være mann er virkelig farlig! I Norge lever vi cirka seks år kortere enn kvinner.

Gjennomsnittsalder på de som døde i 2015 var 82,2 år for kvinner og 76,2 år for menn. Men vi menn tar heldigvis innpå. Vi økte levealderen vår med 0,3 år fra 2014 til 2015 og kvinnene økte bare med 0,05 år.

Det betyr at en liten pike som ble født i Norge i 2016 nå kan forvente seg å bli 84,2 år, mens en liten gutt kan forvente seg å bli 80,4 år. Og ute i Europa er forskjellen i levealder fortsatt mye større enn i Norge.

Det er rett og slett farlig å være mann! Lege Kjetil Høye

Vi menn dør allikevel oftere av både kreft og hjerte- og karsykdom enn kvinner. Og vi dør mye oftere av ulykker og selvmord.

Det er rett og slett farlig å være mann!

Derfor satte noen karer i Adelaide, Australia seg ned og tenkte på alt dette i 1999. Det var de som lagde Movember: «Moustaches for Charity» (Barter for veldedighet). Seinere ble Movember Foundation dannet i Australia i 2004 for å skaffe penger til inntekt for arbeidet mot prostata-kreft og depresjon blant menn i Australia. Nå har Movember spredt seg til resten av verden.

"TA EN SERVICE": Allmennlege Kjetil Høye (i midten) og hans legekollegaer Ola Løland (til venstre) og Helge Opøien, oppfordrer alle menn til å ta en helsesjekk om det er lenge siden sist.

Les også: - Jeg sto på kanten av stupet og hadde bestemt meg for å hoppe

Movember forandrer ansiktet til mannens helse, noe som er bra! I denne måneden skal du ikke bare gi det du sparer på frisøren til forskningsarbeid rundt mannehelse, det er andre ting du skal tenke på også. Du som mann skal tenke på ditt eget liv og din egen helse!

Det er ikke bare den fantastiske bilen din som trenger full service på merkeverksted hver høst, kanskje du trenger det selv også! Bestill en time for «service» hos legen din i dag.

Vi kommer tilbake med symptomene du skal være på vakt for! Ha en fin Movember!

Promotion med annonselenker

10 kule fordeler for boligkjøpere!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.