Foto: Wikimedia Commons

Krim

Åtte seriemordere som aldri er blitt tatt

På film eller TV klarer alltid de briljante etterforskerne å spore ned de kriminelle.

Enten det er Sherlock Holmes eller Saga Norén, gjerningspersonen blir alltid tattt til slutt. Uheldigvis er ikke virkeligheten den samme som på film og TV.

Som oftest skyldes ikke dette gjerningsmannens intelligens. I noen tilfeller har faktisk den rette person blitt arrestert, men smutthull i loven, slurv fra myndigheters side eller andre uklarheter ført til at de har blitt sluppet fri.

Med andre ord, det er en rekke seriemordere rundt om i verden som fortsatt er på frifot.

Så lukk alle vinduer, lås døren og finn fram trygghetsalarmen. Her har du ti seriemordere ingen vet hvor er eller som aldri har blitt tatt.

Zodiac-morderen

Vi begynner med en av de mest kjente seriemorderne i nyere historie.

Zodiac-morderen (eller bare Zodiac) herjet i nordlige deler av California på slutten av 60-tallet og starten av 70-tallet. Minst fem drap og to drapsforsøk er blitt koblet til seriemorderen. Selv hevdet han å ha drept så mange som 37 personer.

RIKTIG MANN?: Fantomtegning av Zodiac-morderen, 196.

Zodiac ble et kjent fenomen over hele USA, mye takket være hans ertende og kodede brev som han sendte til forskjellige mediehus i San Francisco-området. Flere av brevene inneholdt kryptogrammer. Av disse kryptogrammene har man bare klart å dekryptere én. Ifølge drapsmannen selv, er hans virkelige identitet gjemt i brevene.

Seriemorderen fanget hele nasjonens oppmerksomhet, og teoriene om hvem som skjulte seg bak aliaset «Zodiac» er mange. Robert Graysmith arbeidet i San Francisco Chronicle som karikaturtegner og ble oppslukt i jakten på Zodiac. Graysmith ga ut en rekke bøker om seriemorderen og prøvde selv å dekryptere brevene. Hans hovedmistenkte var den tidligere dømte barnemishandleren Arthur Leigh Allen.

Men teorier og indisier er ikke nok å kaste noen i fengsel. 40 år senere er Zodiac-morderen fortsatt aldri blitt avslørt.

The Doodler

Navnet The Doodler, også kjent som The Black Doodler, kan oversettes til noe som «drodleren».

Seriemorderens ofre var alle homofile menn i San Francisco på 70-tallet. På under ett år tok han livet av minst 14 menn og forsøkte å ta livet av tre til. Drodleren sjekket opp sine ofre på nattklubber og barer for homofile, og lot seg selv invitere hjem til ofrene. Kallenavnet fikk seriemorderen grunnet sin vane for å tegne/drodle sin ofre før han knivstakk dem til døde.

En mann var mistenkt for å være seriemorderen, men politiet kunne aldri gå videre med saken da ingen av de tre overlevende ofrene ville vitne mot mannen. Det å være homofil i USA på 1970-tallet var ikke lett, og ingen av de overlevende ville komme ut av skapet for en åpen rettssal.

Illustrasjontegning av hvem politiet mener er «The Drodler».

Én av de overlevende skal ha vært en kjent person i underholdningsverden, mens en annen var diplomat.

Politiet avhørte den mistenkte, men han innrømmet aldri å stå bak de mange drapene. Navnet til den mistenkte har aldri blitt offentliggjort. Saken er enda ikke oppklart.

Stoneman

Alle land har sine uforklarlige drapsgåter og med over én milliard innbyggere er India intet unntak.

En serie med drap blir utført av en mann som får navnet «Steinmannen» av pressen i landet. Kallenavnet er knyttet opp mot hans drapsmetode: Gjerningsmannen slår i hjel sine ofre med en stein. I løpet av seks måneder i 1989, skal han ha drept 13 hjemløse personer i Calcutta.

Etterforskning av saken avslørte at det noen år tidligere var blitt drept 12 andre hjemløse på akkurat samme måte, men da i Bombay (nå Mumbai). Politiet klarte aldri å finne bevis som knyttet de to hendelsene sammen, og spørsmålet om det var samme drapsmann eller en copycat står fortsatt ubesvart.

En rekke personer ble avhørt i forbindelse ugjerningene, men manglende bevis gjorde at ingen ble siktet. Til tross for at ingen innrømmet å stå bak, stoppet drapsorgien etter avhørene var blitt gjennomført.

Kanskje seriemorderen fikk kalde føtter?

West Mesa Bone Collector

I 2009 oppdaget en kvinne som var ute å luftet hunden noen beinrester i West Mesa i Albuquerque i delstaten New Mexico. Restene viste seg å stamme fra en prostituert som var begravet i området. Politiet ble koblet inn, og snart var en av de verste massegravene i nyere amerikansk historie et faktum.

Graveplassen til den uidentifiserte seriemorderen avdekker elleve lik og ett foster, da et av ofrene var fire måneder gravid. De var alle prostituerte. Det yngste offeret bare 15 år gammel.

OFRENE: Politiet har frigitt bilder av alle ofrene i håp om at noen i New Mexico skal ha verdifull informasjon knyttet til drapene. Så langt har ingen blitt siktet.

Nesten ti år etter den grufulle oppdagelsen, har politiet så å si ingen spor å gå etter. Det er ingen DNA, ingen vitneobservasjoner og intet potensielt drapsvåpen. De har avhørt en rekke menn for ugjerningen, men så langt har de ikke klart å knytte noen til drapene.

Blant de lokale går gjerningsmannen under navnet «Knokkelsamleren». Prostituerte i området er fortsatt oppmerksomme på mistenksomme kunder, selv om ingen nyere drap er blitt knyttet til «Knokkelsamleren».

Monsteret i Andesfjellene

Denne mannen er mest sannsynlig historiens verste seriemorder.

Pedro Lòpez  er en av historiens verste seriemordere. Ingen vet hvor han befinner seg nå.

Kolombiansk-fødte Pedro Lopez er kjent som «Monsteret i Andesfjellene», og er mistenkt for å ha stått bak voldtekt og drap av over 300 småjenter over hele Sør-Amerika - hovedsakelig i Peru, Colombia og Ecuador.

«Aldri tatt» er kanskje noe misvisende, da Lopez riktignok har blitt arrestert en rekke ganger. Han satt blant inne i fengsel i Ecuador. Her innrømmet han overfor politiet å ha tatt livet av flere hundre unge jenter, men politiet trodde ikke på han. Ingen kan være så brutale, konkluderte de med.

Det viste seg å være feil.

En flom avdekket en massegrav med en rekke barnelik, og Lopez ble dømt for drap av rundt 110 jenter. Han fikk Ecuadors strengeste straff på 20 år. Etter 14 år ble han utlevert til hjemlandet Colombia grunnet «god oppførsel». Her ble han dømt for et 20 år gammelt drap, erklært sinnssyk og sendt på psykiatrisk avdeling.

I 1998 blir han erklært frisk og sluppet fri mot en kausjon på 50 dollar.

Etter det har ingen sett han.

Lopez er for øyeblikket på frifot og mistenkt for å stå bak et drap så sent som i 2002.

Charlie Chop-Off

Charlie Chop-Off er navnet på seriemorderen som tok livet av seks afroamerikanske gutter mellom 1972 og 1974 på Manhattan i New York. Navnet Charlie Chop-Off stammer fra seriemorderens trang til å kutte av penis til hans unge ofre. Dette gjorde han etter han hadde knivstukket dem til døde.

Ingen har noensinne blitt dømt for de grusomme drapene, men i 1974 blir en mann med navn Erno Soto ble mistenkt for ugjerningene. Ett offer har overlevd drapsforsøket, og fortalt at Soto ligner på overfallsmannen. Han kan dog ikke være hundre prosent sikker på at det er riktig mann.

Under avhør, innrømmer Soto å ha drep minst én av guttene, men ettersom den siktede har vært inn og ut av psykiatrisk sykehus hele livet, er det ingen som fester lit til forklaringen hans. Det er heller ingen tekniske bevis som knyttet Soto til noen av drapene. Han blir til slutt funnet uskyldig, men blir sendt til et psykiatrisk sykehus for behandling.

Ettersom drapene stoppet etter Soto ble innesperret, er det mange som spekulerer i at han var Charlie Chop-Off.

Monsteret i Firenze

For utenom pasta, pizza og god vin, er Italia også kjent for seriemorderen «Monsteret i Firenze».

I tidsperioden 1968 til 1985 blir åtte par skutt, lemlestet og drept i områdene rundt Firenze, de fleste mens de har sex på offentlige sted. Flere av kvinnene blir funnet med avskåret bryster og kjønnsorganer, andre har blitt misbrukt med pinner eller kniv.

Carmela De Nuccio og forloveden Giovanni Foggi blir «Monsteret i Firenzenes» ofre fem og seks.

Enn rekke personer blir siktet og dømt for drapene opp igjennom årene, blant annet det første offerets ektemann, Stefano Mele. Men samtidig som Mele sitter i sitter i fengsel, blir nye personer drept med samme pistol.

Politiets arbeidsmetoder har i etterkant blitt utsatt for mye kritikk.

Til tross for en rekke mistenkte på blokken, har italiensk politi aldri klart å finne den rette gjerningspersonen. Én av teoriene går ut på at det er en kvinne som står bak de brutale drapene.

Cleveland Torso Murder

Denne seriemorderen er også kjent som «Den gale slakteren i Kingsbury Run», et passende navn med tanke på drapsmetoden.

Mellom 1935 og 1938 tar Slakteren livet av 12 personer, både kvinner og menn. Alle ofrene blir delt i to. Flere var de parterte ofrene blir også funnet uten hode. Hodene har aldri blitt funnet. Alle de mannlige ofrene blir kastrert.

Har gjerningspersonen tatt med seg suvenirer?

Mange av ofrene har aldri blitt identifisert grunnet de manglende hodene, men politiet spekulerer i at de fleste av ofrene er fattige og/eller hjemløse. En tidligere etterforsker i Cleveland politiet har en teori om at Slakteren kan stå bak så mange som 40 drap.

Ingen har blitt mistenkt eller arrestert for de grusomme drapene.

Promotion med annonselenker

10 kule fordeler for boligkjøpere!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.