Pablo Escobars berømte mugshot.
(Bulls Pix) Pablo Escobars berømte mugshot.

Krim

10 absurde fakta om Pablo Escobar

Narkobaronens virkelige liv får TV-serien til å virke tam.

Han er en av moderne tids mest famøse kriminelle og selv mer enn 20 år etter hans død, fascinerer narkokongen Pablo Escobars liv mennesker verden over.

Les også: Mannen med nærmere 4000 liv på samvittigheten

Utallige filmer, bøker og dokumentarer har gjort sitt beste for å vise den enorme galskapen som omfavnet Escobars liv - fra å være en simpel biltyv i Medellíns gater til å bli en av verdens rikeste menn på 1990-tallet. På et tidspunkt anslo magasinet Forbes at formuen hans var på rundt 30 milliarder dollar, nærmere 270 milliarder kroner etter dagens kurs.

For noen uker tilbake kom Netflix' serien "Narcos". Serien følger colombianske og amerikanske myndigheter i jakten på Escobar. Hyllet av kritikerne og elsket av seerne (og nylig fornyet til en sesong to), har serien blåst nytt liv i historien om verdenshistoriens mest kjente narkosmugler.

Men virkeligheten er oftere så mye villere enn man kan se for seg. Under kommer 10 utrolig fakta om Pablo Escobar.

Han terroriserte Colombia

Til tross for å ikke være folkevalgt, var det i realiteten Pablo Escobar som styrte Colombia gjennom terror, vold og bestikkelser. Med innføringen av tankegangen "plata o plomo", (bokstavelig talt "sølv eller bly") fikk personer som stod i veien for Escobar to valg: ta i mot bestikkelse eller bli drept.

De lærde strides, men minst 4000 liv skal Escobar og hans kartell ha på samvittigheten, blant annet presidentkandidater, journalister, politi og ikke minst flere tusen sivile.

På et tidspunkt belønnet Escobar personer mellom 100-2000 dollar per drepte politimann i hjembyen Medellín, avhengig av rang på den drepte. Dusøren på amerikanske DEA-agenter var på 300.000 dollar.

Han eksporterte titalls tonn narkotika hver dag

På høyden av Escobar og Medellín-kartellets karriere skal de ha smuglet rundt 15 tonn med kokain inn i USA hver eneste dag.

I tillegg til kokain, smuglet Escobars menn også store mengder marihuana nordover.

Narkobaronens organisasjon skal ha stått for rundt 80 prosent av verdens kokainsalg. Foruten USA, ble også store mengder solgt til Europa og deler av Asia.

Han tjente usannsynlig mengder med penger

Vi har allerede nevnt at Escobars formue får Floyd Mayweather til å virke som en konfirmant med litt for stor dress, men for å sette 30 milliarder dollar-formuen i et perspektiv kan vi fortelle at narkobaronen dro inn cirka 420 millioner dollar i uka på narkotikahandelen.

I de fleste bransjer snakker man om "return of investment" (ROI), altså hvor mye vil man få igjen for hver krone man putter inn en potensiell investeringen. Der 100 prosent retur vil være en drøm, skal Escobars ROI ha vært på svimlende 20.000 prosent. For hver dollar han investerte fikk han tilbake 200 dollar.

RIK: Pablo Escobar tjente store mengder med penger da han styrte Medellín-kartellet på 80-tallet. Her Wagner Moura som Pablo Escobar i Netflix' serien"Narcos".

Ifølge Pablos bror Roberto, som var en av kartellets regnskapsførere, brukte kartellet 2500 dollar i måneden kun på gummistrikker for å holde pengebunkene sammen. På et tidspunkt var det umulig å hvitvaske alle pengene som rullet inn i kartellet, så de begynte å gjemme penger ved å grave dem ned eller skjule dem i vegger og tak i hus i eide.

Kartellet hadde et forventet svinn på 10 prosent hvert år

Alle store bedrifter har en post i budsjettet til uforutsette kostnader, men narkokarteller er ikke som alle store bedrifter.

Ifølge Roberto Escobar hadde Medellín-kartellet så mye penger at det årlig forsvant cirka ti prosent som følge av vannskader, tyveri eller skadedyr.

- Pablo tjente så mye at han hvert år måtte avskrive ti prosent av pengene sine fordi rotter spiste opp pengene når de lå på lager, eller pengene ble skadet av vann eller stjålet, skriver Roberto Escobar.

Escobar er grunnen til at det i dag eksisterer flodhester i Colombia

Escobar hadde i løpet av sin "regjeringstid" flere hundre eiendommer, hus og leiligheter over hele Colombia og i utlandet.

Aller mest kjent er nok den storstilte gården Hacienda Naples, som ligger cirka 180 kilometer øst for Medellín. Eiendommen var på rundt 20 kvadratkilometer og inneholdt blant annet flere hus, egen arena for tyrefekting, fotballbane, go cart-bane, svømmebasseng, helikopterplass og en privat flyplass.

Høydepunktet på eiendommen var dog Escobars private dyrehage. Flere hundre eksotiske dyr ble handlet inn, blant annet to flodhester fra en dyrepark i USA.

Men etter Escobar ble drept i 1993, ble utgiftene til å vedlikeholde eiendom for høye for de colombianske myndighetene og Hacienda Naples forfalt. Selv om brorparten av dyrene ble donert til andre dyreparker, var det noen som fulgte deres tidligere eiers fotspor og forsvant i ut i den colombianske regnskogen. Noen av disse dyrene var flodhestene, som ikke eksisterer naturlig i den colombianske faunaen. Dyrene har over årenes løp formert seg, og i dag levere det flere titalls dyr i elver og innsjøer i området rundt eiendommen.

Han skjemte bort barna på det groveste

Hacienda Naples var ikke bare en plass for seg selv, men også familien. Til tross for å ha flere tusen liv på samvittigheten, var Escobar en familiemann. Han møtte kona Maria Victoria Henao Vallejo da hun bare var 13 år gammel og han 24 år. Paret giftet seg to år senere og fikk to med tiden barn, sønnen Juan Pablo og datteren Manuela.

Escobars favoritt skal ha vært datteren, og narkobaronen strakk seg langt for å glede henne. Da Manuela på et tidspunkt ønsket seg fabeldyret enhjørning, skal Escobar ha gått til innkjøp av en hest og fått stemplet på det stakkars dyret horn og vinger (!). Ikke overraskende døde hesten senere av infeksjon.

Men narkobaronen var heller ikke redd for å svi av penger for å holde datteren beskyttet. Da Escobar var på rømmen med familien og de måtte søke ly i en gammel rønne, skal han ha fyrt opp et bål bestående av to millioner dollar i kontanter for å holde varmen.

Han bygde sin egen bydel

POPULÆR: Selv om Pablo Escobar kastet Colombia inn i en ti år lang blodig krig på 80-tallet, er han fortsatt en helt i deler av landet. Her en graffiti til ære for forbryteren.

Til tross for at Pablo Escobar den dag i dag er en mørk skygge for mange colombianere, er det deler av landets befolkning som fortsatt anser "Don Pablo" som en beskytter. Kalt "Colombias Robin Hood" på et tidspunkt, ble Escobar en lokal helt blant mange i Medellín. Spesielt blant byens fattige var narkokongen en populær figur.

Han delte ut penger og mat, bygde skoler og sykehus, parker og fotballbaner i slummen. Ikke minst sysselsatte han flere tusen gjennom sine kriminelle virksomhet. På et tidspunkt bygde han også 450 mursteinshus, som ble døpt Barrio Pablo Escobar. Husene huset flere tusen fattige som slapp å betale leie til narkobaronen. Nabolaget eksisterer den dag i dag.

Over 25.000 mennesker dukket opp i Escobars begravelse.

Han fant opp nye metoder for å smugle narkotika til USA

Dersom du skal transportere 15 tonn med narkotika til USA hver eneste dag, trenger man å tenke utenfor boksen for å få det over grensen.

Da én person med noen kilo kokain skjult i kofferten ikke lenger var nok for å mette markedet i USA, begynte Escobar og hans kartell å utvikle andre metoder for å få kokainen sendt nordover. Ubåter, småfly, båter med narkotika festet under skroget og kokain skjult i bilhjul var bare noen av metodene de benyttet seg av. På et tidspunkt skal Medellín-kartellet også fått smuglet inn 23.000 tonn kokain skjult og mikset sammen med fiskeslo. Fiskebåten ble ikke oppdaget i tollen og kom seg igjennom.

SMART: Det var ikke måte på oppfinnsomheten til kartellene når det kom til å finne opp nye måter å smugle narkotika. Her Wagner Moura i rollen som Pablo Escobar fra Netflix' "Narcos" .

Etter hvert gikk kartellet til innkjøp av en Boeing 737, rev ut alle setene og brukte det som lastefly for å transportere all narkotikaen.

Escobar brukte ikke kokain

Der Hollywood som oftest maler bilde av narkobaroner som tyller i seg store mengder av det hvite pulveret de selger, skal Escobar selv aldri ha misbrukt kokain.

Narkobaronen fulgte rådet han hadde fått av sine colombianske kollegaer i bransjen: "Don't sleep on your own poison" - "ikke sov på din egen gift".

Escobar skal dog ha vært en ivrig forbruker av marihuana til siste slutt, noe han startet å røyke i sin ungdom.

Ble han drept eller tok han sitt eget liv?

Mot slutten av 1993 var Pablo Escobar den mest jaktete personen i Sør-Amerika. Ikke bare var colombianske myndigheter, med god hjelp fra amerikanske spesialstyrker og DEA, på jakt etter narkokongen, også hans tidligere allierte i Calí-kartellet ønsket han død.

Etter å ha overvåket en samtale mellom Pablo og den da 16 år gamle sønnen Juan Pablo, ble Escobar lokasjon sporet til et hus i et boligområde i Medellín. Da politiet stormet huset forsøkte Escobar å rømme over hustaket.

DREPT: Colombianske sikkerhetsstyrker tar bildet ved siden av Pablo Escobars lik etter en kort jakt på et hustak i Medellín.

Escobar ble skutt en rekke ganger i kroppen, der det avgjørende skuddet ble satt ved øret. Den offisielle versjonen er at Escobar ble drept i skuddkamp med colombiansk politi, men narkobaronens familie tror at narkobaronen heller ville ta sitt eget liv enn å bli fanget levende.

- Han tok sitt eget liv og ble ikke drept. I alle år han ble jaktet på, fortalte han meg hver eneste dag at dersom de malte han opp i et hjørne ville han skyte seg selv gjennom øret, har broren Roberto fortalt.

(Kilder: Wikipedia, Business Insider, Side3, Xpatnation, Independent, GQ, The Daily Bell,  Crime And Investigation, Aftonbladet, Forbes, Celebrity Networth, Askmen)

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.