Foto: Kim Hansen Wikimedia Commons

Hvor mye vann finnes på jorden?

Illustrasjonen er vanskelig å tro.

Når rundt 70 prosent av jordoverflaten er dekket av vann, er det vanskelig å forestille seg at vi noen gang kan få problemer med vanntilførselen.

Men, verdenshavene ligger som et ganske tynt lag på jorden, og i virkeligheten ville hele klodens vannreserver få plass i en kule som er mindre enn 140 mil bred.

Det er amerikanske Geological Survey, USAs føderale motsats til Norges geologiske undersøkelse og Statens kartverk, som illustrerer hvor mye vann som egentlig finnes på kloden, og sammenligner vannkulen med jordens størrelse.

Det gir et ganske annet inntrykk enn vi er vant til å se:

- Du tror kanskje vi har bommet med et desimaltegn i utregningen, når du ser bildet. Men nei, diagrammet er korrekt, skriver byrået på sine nettsider.

Bildet lyver likevel litt. Siden det er snakk om volum - en tredimensjonal kule - virker den mindre når den blir gjengitt i bare to dimensjoner på en dataskjerm. Kulen er 138 mil vid, men også 138 mil høy. Det blir en del vann til sammen, snaut 1,4 millioner kubikkilometer (for deg som klarer å visualisere det).

LES OGSÅ:

Vannet i kulen består ikke bare av havene - som utgjør rundt 96 prosent av alt vannet på jorden, men også alt vann i elver, floder, innsjøer, isbreer, grunnvann og vanndamp i atmosfæren.

Det er også tankevekkende at det bare er en brøkdel av vannet i kulen som er brukbar for mennesker - ferskvannet.

Flere fakta om vannet på jorden du kan tenke på:

  • Dersom det skulle gå hull på vannboblen på bildet, og alt vannet rant ut over USA, ville hele området befinne seg 145 kilometer under vann.
  • 12.900 kubikkilometer vann, stort sett i form av vanndamp, befinner seg til en hver tid i atmosfæren. Dersom alt skulle falle ned i ett stort splæsj vil det bare danne et 2,5 centimeter tykt lag på jordoverflaten.
  • Se for deg USA. Tenker du sol, strender, LA og bling, bling? Hver dag øser det ned nærmere 18 kubikkilometer nedbør over de 48 sammenhengende statene.
  • Det faller omtrent 505.000 kubikkilometer (505.000.000.000.000.000 liter) regn per år på jorda. Rundt 398.000 kubikkilometer faller i havet.
  • Hver dag fordamper 1170 kubikkilometer med vann fra jordoverflaten.
  • Det finnes mye mer ferskvann under jorden enn over. Men, de virkelige enorme ferskvannsreservene finner vi i isbreene og iskalottene ved polområdene og på Grønland.
  • Verdens våteste sted er byen Lloró, Colombia, med gjennomsnittlig 11.300 millimeter (11,3 meter) nedbør pr år.
  • Største mengde målt nedbør i løpet av 1 minutt ble målt i Guadeloupe, Karibien, og var 38 millimeter.
  • Mesteparten av vannet vi trenger, får vi i oss via mat. Medisinsk litteratur hevder at en gjennomsnittlig mann må drikke rundt én liter per dag for å sikre at han får i seg nok vann.
  • Vann fra springen inneholder ofte mindre bakterier enn flaskevann.

Helt til sist kan vi nevne at jorda er et lukket system, så det vannet du drikker i dag har eksistert på jorda i millioner av år. Og har dermed blitt drukket mange, mange ganger.

Kilder: USGS.gov, Wikipedia, Onklt.com

Likte du denne saken? Da kan vi anbefale disse også:

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.