PASS PÅ: Farger fra useriøse tatovører kan være farlige, spesielt røde farger. «Tikkende giftbomber», sier hudlege. «Ingen fare hos en seriøs tatovør», sier tidligere leder av Norsk Tattoo Union.

Tatovering

Hudlege: - Tatoveringer er tikkende giftbomber

- Går man til en seriøs tatovør, er det nok ingen fare, sier den norske tatovøren Kari Kjelskau til Side3.

Tusenvis av nordmenn lar seg tatovere hvert år.

- Tikkende giftbomber, hevder hudlegen Yael Adler.

- Når fargene først er sprøytet inn i huden, kommer de aldri ut igjen. Ingen av våre organer kan fordøye fargene, som kan inneholde allverdens tungmetaller og giftstoffer, sier hun til danske Metroxpress.

Adler driver hudklinikk i Berlin, og er for tiden aktuell med boken "Under huden".

Hun kommenterer at vi blir utsatt for en rekke giftstoffer daglig, og at vi aldri kan vite hvilke som kan føre til kreft eller andre alvorlige sykdommer.

Lege: - Det er farlig å være mann

ADVARER: Hudlegen Yael Adler advarer mot tatoveringer, og hevder de er tikkende giftbomber.

- 15 prosent nordmenn er tatovert

På vegne av den danske avisen har analyseselskapet YouGov intervjuet 1010 personer i alderen 18-74 om tatoveringer. Antall personer med tatoveringer har økt kraftig. I 2009 hadde 12 prosent av danskene en eller flere tatoveringer. I dag er tallet oppe i 20 prosent.

Det finnes ingen oversikt over hvor stor andel av den norske befolkningen som er tatovert, men innehaver av Memento Tattoo Studio i Oslo og tidligere leder for Norsk Tattoo Union, Kari Kjelskau, sier til Side3 at bransjen ser en tilsvarende økning i Norge.

Hun antar andelen tatoverte nordmenn ligger rundt 15 prosent.

- Vi ser en særlig økning i unge jenter som skal ha små tatoveringer, sier Kjelskau.

Anders' oppfordring til norske menn eksploderer på Facebook


STADIG MER POPULÆRT: Stadig flere nordmenn lar seg tatovere. Særlig ser bransjen pågang fra unge jenter som vil ha små tatoveringer.

STADIG MER POPULÆRT: Stadig flere nordmenn lar seg tatovere. Særlig ser bransjen pågang fra unge jenter som vil ha små tatoveringer.

- Har ikke funnet noe farlig

Kjelskau ler litt av advarselen til Yael Adler.

- Jeg skal ikke si at det er direkte feil, det er useriøse aktører på markedet. Men følger en alle forskrifter, har ikke forskere klart å finne noe farlig med tatoveringer, sier Kjelskau.

Hun referer til organisasjonen European Society of Tattoo and Pigment Research (ESTP).

- ESTP har i seks år forsøkt å finne noe skadelig, men har så langt ikke dokumentere noe selv om det er mange teorier. Går man til en seriøs tatovør, er det nok ingen fare, mener Kjelskau.

Les også: Seks tegn på alvorlig sykdom

BEROLIGER: Kari Kjelskau driver Memento Tattoo Studio i Oslo og er tidligere leder for Norsk Tattoo Union. Hun mener kundene er trygge hos seriøse tatovører.

Overlege Jørgen Serup ved Bispebjerg Hospitals Tatoveringsklinik i Danmark er styremedlem i ESTP. Han bekrefter til Metroxpress at det helt sikre er å unngå tatoveringer, men påpeker samtidig at det i praksis er få som opplever medisinske problemer på grunn av en tatovering.

Kjelskau forklarer at det er farger fra useriøse aktører som kan være farlige, da spesielt røde farger.

- Farger kjøpt på eBay er ingen god ide. Og er man veldig allergisk så burde man være forsiktig, sier hun.

EU-kommisjonen jobber i disse dager med en felles forskrift for hele Europa for tatoveringsfarger. Denne forskriften regner de med vil være klar i 2017/2018. Det vil også komme en standard for tatoveringspraksis som også vil være klar 2017/2018.

Yael Adler var i begynnelsen av 2017 gjest hos Skavlan. Her snakket hun om hvor ofte det er lurt å dusje:

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.