I slutten av 1937 inntar japanske styrker den kinesiske regjeringsbyen Nanjing, og i løpet av seks uker slakter de nærmere 300.000 sivile og krigsfanger.
I slutten av 1937 inntar japanske styrker den kinesiske regjeringsbyen Nanjing, og i løpet av seks uker slakter de nærmere 300.000 sivile og krigsfanger. Foto: Ukjent

Hsitorie

Japanernes verste krigsforbrytelser

Den japanske okkupasjonen av Det fjerne østen utviklet seg til en orgie i vold og undertrykkelse av sivilbefolkninger, krigsfanger og folk fra vesten.

Hongkong, Storbritannias kronkoloni i Kina, falt i løpet av noen uker da Japans styrker i 1941 innledet et raskt felttog gjennom Det fjerne østen.

Les også: Britene bombet sivile tyskere med vilje

Okkupasjonen ble et varsel om livet under japansk herredømme, for erobrerne gikk amok i orgier av drap og voldtekt. Med de japanske styrkenes fremmarsj fulgte ekstrem undertrykkelse av lokalbefolkningen, sivile vesterlendinger og allierte krigsfanger over hele Det fjerne østen.

Soldatene ble oppmuntret fra høyeste hold til å glemme alt av menneskelighet og behandle alle i deres makt med nådeløs brutalitet. Terrormetodene skulle skremme alle fra å gjøre motstand.

Les også: 2. verdenskrig var fylt med fiaskofly

En kinesisk jente fra "komfortbataljonen" blir intervjuet av en alliert soldat i august 1945.

Kjempebordeller til soldatene

Nærmere 200.000 kvinner holdes som sexslaver av de japanske styrkene.

Først lokker og lurer hæren koreanere og kinesere til å bli «komfortkvinner», men siden tvinges jenter fra hele Øst-Asia ut i prostitusjon.

Voldtekt er svært vanlig – bare i Hongkong blir 10.000 kvinner utsatt for overgrep på én måned.

Les også: D-dag: Helvete bryter løs i Normandie

Voldtekten av Nanjing

I slutten av 1937 inntar japanske styrker den kinesiske regjeringsbyen Nanjing, og i løpet av seks uker slakter de nærmere 300.000 sivile og krigsfanger.

Titusenvis av kvinner blir voldtatt og deretter drept – noen ved at de får bajonetter eller bambusspyd stukket opp i underlivet.

En ung mann fotografert øyeblikk før han henrettes med ett sverdhugg.

Singapores kinesere renskes ut

200 medlemmer av det fryktede japanske militærpolitiet Kempeitai leder i februar og mars 1942 an i en massakre på etniske kinesere i Singapore.

Nesten 100.000 menn mellom 18 og 50 år blir systematisk myrdet, fordi japanerne oppfatter dem som en potensiell sikkerhetsrisiko.

Les også: Amerikanerne holdt munn om Stalins krigsforbrytelser

Java blir en slaveleir

På hovedøya i Nederlandsk Ostindia blir mellom 4 og 10 millioner javanesere utskrevet til tvangsarbeid for japanerne.

En av oppgavene deres er å demontere hele fabrikkanlegg og jernbanestrekninger, som så skipes av gårde til Japan og Mandsjuria.

270.000 javanesere blir sendt bort til slavearbeid andre steder, og bare 52.000 vender levende hjem.

Dødens jernbane

Japanerne tvinger i 1942-1943 180.000 asiatiske arbeidere og 60.000 allierte krigsfanger til å anlegge 415 kilometer jernbane gjennom jungelen fra Bangkok i Siam til Rangoon i Burma.

På ruten bygger de blant annet en bro over elva Kwai. Mishandling og umenneske­lige arbeidsforhold koster annenhver slavearbeider og hver fjerde krigsfange livet.

Les også: SS-soldater varpsykopater i uniform

Manila legges i ruiner

Da amerikanerne i februar 1945 rykker frem mot den filippinske hovedstaden, slakter japanske styrker hver tiende av byens én million innbyggere.

Massakren begrunnes med at lokale filippinere ikke må få sjansen til å falle japanerne i ryggen. Massakren og kampene som følger legger store deler av Manila i ruiner.

Dødsmarsjen på Bataan

I seks dager driver japanerne utmattede fanger mot en leir ti mil unna, uten mat og drikke.

Rundt 10.000 amerikanske og filippinske krigsfanger dør i april 1942 under en dødsmarsj på Bataan-halvøya på Filippinene.

I seks dager driver japanerne de avkreftede fangene mot en leir ti mil unna, uten mat og drikke. Fangevokterne gjør kort prosess med dem som ikke greier å holde tritt eller faller om underveis.

Krigsfanger på menyen

På Ny-Guinea bedriver flere japanske enheter kannibalisme. I en leir på Ny-Guinea opplever en indisk krigsfange hvordan de japanske vaktene daglig henretter og fortærer en fange.

I noen tilfeller er kannibalismen et utslag av sult, men ofte har det å fortære fiendens kjøtt rituell karakter blant japanske offiserer.

Helvetesskipene

Allierte krigsfanger ble skipet i store antall til Japan for å arbeide. Om bord i skipene ble de stuet sammen på altfor liten plass, og mange døde av tørst, overoppheting og luftmangel.

Fartøyene ble ikke merket som fangeskip, og flere ble senket med fanger i lasterommet av allierte ubåter.

Artikkelen er publisert i samarbeid med magasinet "Historie". Les også:

Britene bombet sivile tyskere med vilje

2. verdenskrig var fylt med fiaskofly

D-dag: Helvete bryter løs i Normandie

Amerikanerne holdt munn om Stalins krigsforbrytelser

SS-soldater varpsykopater i uniform

Reisetips med annonselenker

Stor guide: Feriehus i Norge og Europa

Reisetips med annonselenker

Stor guide: Feriehus i Norge og Europa

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.