Store deler av San Francisco var i brann i fire dager etter jordskjelvet.
Store deler av San Francisco var i brann i fire dager etter jordskjelvet.

Historie

Det store jordskjelvet i 1906

Den 18. april 1906 ble 80 prosent av San Francisco lagt i ruiner etter jordskjelv.

I 1906 var San Francisco en av de mest framgangsrike byene i verden. På 50 år hadde byen økt fra 35.000 innbyggere til det tidobbelte. 

Bakgrunnen var det store gullrushet, og alle pengene som kom med de store funnene. Byen hadde vokst med en fart selv USA knapt hadde sett maken til.

Mye av den nye bebyggelsen var i tre, og ikke all bebyggelse var satt opp helt etter forskriftene.

San Francisco etter jordskjelvet med flammehavet i bakgrunnen.

Slik skjedde det

Kvelden den 17. april hadde den verdensberømte Eniro Caruso hatt konsert i byen til stående ovasjoner fra publikum.

Morgenen etter, nærmere bestemt klokken 05.12, begynte bakken å riste i San Francisco. Senteret for skjelvet var svært nære byen, og varte opp mot ett minutt.

Skjelvet forårsaket en revne på 477 kilometer, og selve skjelvet regner man var på 7,8 på Richter-skalaen. Størst skade fikk byens vannforsyning, og de offisielle rapportene regnet med 375 døde. Senere har dette blitt justert opp til 3000 siden, den gang, ikke regnet med alle de døde i Chinatown.

Not in history has a modern imperial city been so completely destroyed. San Francisco is gone - Jack London

Kort tid etter skjelvet begynte flere bygninger å brenne, men de fleste brannene skyldtes befolkningen selv. En av de største ble startet av en kvinne som prøvde å lage frokost, men brannvesenet satte også i gang flere branner ved at de prøvde å bruke dynamitt for å sprenge hus for å stoppe spredning.

Enkelte branner var også påsatt av folk som hadde sine hus delvis ødelagt av jordskjelvet. Forsikringene i byen gjaldt nemlig ikke jordskjelv, men gjaldt for brann. Og da brannvesenet ikke hadde vann spredte brannene seg raskt.

I fire dager brant byen og over 300.000 mennesker ble hjemløse. 80 prosent av byen var ødelagt.

Den 20. april melder Aftenposten om katastrofen på følgende måte:

San Francisco der har bleven hjemsøgt av den forfærdelige katastofe, hvis omfang man endu ikke kjenner, har også tidligere været haardt prøvet av ulykker...

Aftenposten kunne også melde at byen ikke var noe som nordmenn flest ville kjenne seg igjen i:

... San Francisco har hatt ord på seg for å være et samlingssted for all verdens banditer og bærme.

Rådhuset etter jordskjelvet

Hva så med byen?

Veldig mange mennesker forlot byen, flyktet fra infernoet og fra tidvis lovløse tilstander, men byen klarte seg utrolig godt.

Byens rikdom, og ikke minst Amedeo Giannini's Bank of Italys valg om å gi lån til alle som trengte å bygge opp igjen eiendommer, sørget for at byen fort kom på fote.

Ikke at Giannini ble en fattig mann av det. Hans bank kjenner du i dag som Bank of America og har rundt 220.000 ansatte.

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.