150 ÅR GAMMEL LOMME: For 150 år siden hadde denne lomma et helt konkret formål. Militærstrategi gjorde den snart overflødig, men lomma har aldri forsvunnet.

Blåjeans

Derfor har alle jeans denne lille lomma

Vi bruker den aldri, men nesten alle jeans har en liten ekstra lomme på høyre side. Vi må 150 år tilbake i tid for å finne årsaken.

Du slipper bare mynter ned i den trange ekstralomma på jeansen én gang. Når du finner ut hvilket herk det er å få dem ut igjen, tror vi de fleste lar lomma være.

Men hvorfor i all videste verden er den der, da? Lomma er en så integrert del av jeansdesignen at uten ser buksa temmelig teit ut.

Det var den russisk-jødiske skredderen og utvandreren Jacob W. Davis som sammen med klesprodusenten Levi Strauss & Co. i begynnelsen av 1870-årene designet og patenterte arbeidsbuksa vi i dag kjenner som den blå jeansen.

På sin offisielle blogg Unzipped forklarer Levi's hva lomma egentlig var ment til.

Klokkelomme

De første blå jeansene hadde fire lommer. Én bak, to hovedlommer foran og den lille ekstra klokkelomma.

Armbåndsur ble ikke vanlige før soldater tok dem i bruk mot slutten av 1800-tallet for bedre å kunne synkronisere militære angrep. Først på begynnelsen av 1900-tallet begynte vanlige menn å bruke armbåndsur.

Før den tid var det lommeur som gjaldt, som ofte hang i en snor eller kjetting festet til buksa. Ifølge jeansprodusenten ble lomma inkludert i arbeidsjeansen for å beskytte nettopp slike klokker. Med en kjetting festet til klokka, var det heller ikke noe problem å få klokka opp igjen.

I dag, skriver Levi's, har lommen like mange navn som den har bruksområder. Kondomlomma, myntlomma, lighterlomma og billettlomma er noen eksempler.

Tomlomma ville kanskje vært det mest beskrivende navnet ...

Har du forresten lagt merke til de naglene som sitter i hjørnet av lommeåpningene?


NAGLET DESIGNET: Det var disse naglene som på begynnelsen 1870-årene skapte den berømte blå jeansen. Oppdageren var skredder, men eide ikke nåla i veggen - og tok kontakt med Levi Strauss.

NAGLET DESIGNET: Det var disse naglene som på begynnelsen 1870-årene skapte den berømte blå jeansen. Oppdageren var skredder, men eide ikke nåla i veggen - og tok kontakt med Levi Strauss.

Nagler

De fleste jeans har nagler i områder som trenger forsterkning - som rundt lommer og i skrittet, og slik har det også vært siden 1870-tallet.

Faktisk er det disse naglene som førte til jeansen slik vi kjenner den i dag.

Som skredder i Reno hadde Jacob Davis oppdaget at nagler var effektive til å forsterke dekken til hester, og regnet med det ville fungere godt på bukser også.

Men Davis var ingen rik mann, og hadde ikke penger til å ta patent på oppdagelsen sin. Derfor tok han kontakt med Levi Strauss, og sammen tok de ut patent på "forbedringer for feste av lommeåpninger".

Og slik ble altså dagens blå jeans født.

Nagler er fortsatt hva som styrker og forsterker de mest utsatte delene av jeans. Det er verdt å merke seg at Levi Strauss var de første som lagde bukser med nagler, og skapte en ny kategori for arbeidsklær.

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.