DET FØRSTE MENNESKET I ROMMET: Jurij Gagarin fotografert i Vostok 1 den 12. april 1961. Gagarin er det første mennesket i verdensrommet.

Jurij Gagarin

Derfor feirer vi den internasjonale romdagen 12. april

Den 12. april 1961 klatret Jurij Gagarin om bord i sin Vostok 1 - og forlot jorden.

12. april er den store dagen for astronomi-entusiaster og romfartsnerder over hele verden.

Da feires nemlig den internasjonale romfartsdagen!

Datoen 12. april er faktisk valgt av FNs generalforsamling, og har vært internasjonalt feiret som The International Day of Human Spaceflight siden 2011.

Les også: Den umulige rom-motoren fungerer virkelig, ifølge lekket NASA-rapport

Grunnen til at FN er involvert er at de mener det er i hele menneskehetens felles interesse å utforske verdensrommet og ta det i bruk på en fredelig måte.

Akkurat denne datoen er valgt siden det er årsdagen for den russiske astronauten Jurij Gagarins første tur ut i rommet, en vårdag i 1961 - en milepæl for menneskeheten.

Etter turen i rommet ble Gagarin Sovjetunionens største kjendis, og han ble hyllet over hele verden.

Faktisk startet hyllingen allerede før han hadde landet, og mannen ble utrolig nok forfremmet fra løytnant til major mens han fremdeles gikk i bane rundt jorden.

Les også: Et massivt sort hull er på avveie i en fjern galakse – og det er dårlig nytt for alt det møter på


FOLKEHELT: Etter turen i rommet ble Gagarin Sovjetunionens største kjendis, og han ble hyllet over hele verden. Her er han fotografert sammen med Fidel Castro i Cubas hovedstad Havana i 1961.

FOLKEHELT: Etter turen i rommet ble Gagarin Sovjetunionens største kjendis, og han ble hyllet over hele verden. Her er han fotografert sammen med Fidel Castro i Cubas hovedstad Havana i 1961.

Senere dro Gagarin på turne rundt om i verden, men fikk etter hvert problemer med depresjoner og alkohol.

Myndighetene ville holde ham unna å delta på fremtidige romferder, i fare for å miste en så stor helt i en eventuell ulykke, og han ble derfor satt til å trene opp nye kosmonauter.

Gagarin døde i en flyulykke i 1968 da hans MiG-15 styrtet i bakken utenfor Moskva. I dag ligger han begravet i Kremls vegger på Den Røde Plass, sammen med mange andre sovjetiske helter.

Les også: Dette bildet forandret astronomien for alltid


IKON: Jurij Gagarin er et ikon for svært mange mennesker. Hans romferd den 12. april 1961 er grunnen til at vi markerer den internasjonale romdagen denne dagen.

IKON: Jurij Gagarin er et ikon for svært mange mennesker. Hans romferd den 12. april 1961 er grunnen til at vi markerer den internasjonale romdagen denne dagen.

Russland har selvfølgelig (og med rette) feiret denne dagen hvert år siden ettårsjubileet i 1962, og der borte er dagen selvsagt kjent som «Kosmonautdagen».

Gagarin havnet senere i skyggen av det amerikanske romfartsprogrammet (hint, det er mer sjef å plante et flagg på månen enn å sitte på tuppen av en rakett i noen minutter), men han vil likevel alltid være det første mennesket som forlot jorden.

Kilde: Wikipedia

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Studie: Kjæledyr beskytter mot overvekt og allergi

Glutenfri nyhet: Gluten-allergi kan skyldes et «harmløst» virus

Uten hennes briljante hjerne ville USAs romprogram aldri vært det samme

Astronomer har aktivert et teleskop på størrelse med en planet — nå skal de fotografere sorte hull

Shopping med annonselenker

Sikre deg 17. mai-dressen på salg

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.