Slik ser Slottsplassen ut før 17. mai-toget kommer.
Slik ser Slottsplassen ut før 17. mai-toget kommer. Foto: Farid Ighoubah Nettavisen

Historie

17 fakta om 17. mai

Grunnlovsdagen er en historisk dag.

For mange nordmenn er det årets beste dag: Uante mengder is, godt vær (som oftest) og god mat gjør grunnlovs - og nasjonaldagen til en fest.

Men dagens feiring av Norges store dag hadde en spe begynnelse. Her er noen historiske fakta om årets store dag.

1. Grunnloven ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814. 17. mai blir grunnloven undertegnet av presidentskapet.

2. Mange gir Henrik Wergeland æren for å gjøre 17. mai til den nasjonaldagen den er i dag. Mye grunnet hans sterke nasjonalfølelse, et tema som ofte har gått igjennom hans dikt, taler og andre litterære verker. Wergeland holdt den første 17.mai-talen i 1833 og skrev blant annet "Vi er en nasjon vi med".

3. Dikter og forfatter Bjørnstjerne Bjørnson arrangerte det første barnetoget i Norge, som vi kjenner det i dag. Det var i 1870. Det var inspirert av venn og skolebestyrer P. Qvams barnetog året før. Det var kun guttene som fikk gå i tog.

4. Først i 1889 fikk jenter lov til å være med i barnetogene.

HILSER: Kongefamilien har vinket til folket på 17. mai siden 1906. Her fra toget i 2016.

5. Det var representanter fra hele Norge på Eidsvoll, unntatt Nord-Norge. Grunnen til det skyldes at beskjeden om samlingen nådde frem for sent. Grunnloven var allerede signert da beskjeden om samlingen ankom nord.

6. Grunnloven ble datert 17. mai, men først signert 18. mai av alle representantene. Med andre ord feirer vi Grunnlovsdagen en dag "for tidlig".

7. Under okkupasjonen av Norge gjorde tyskerne det forbudt å feire 17. mai. Noen feiringer ble dog avholdt i protest.

8. Godt vær på 17. mai fører ofte til at det selges fem ganger så mye is som en vanlig sommerdag i Norge.

9. Korps er en stor del av mange nordmenns 17. mai-feiring. Man regner med at rundt 70.000 nordmenn spiller i korps på en eller annen måte.

KORPS: Hans Majestet Kongens Garde musikkorps paraderer i parken bak slottet på 17. mai 2002.

10. Kongefamilien har hils fra slottsbalkongen siden 1906.

11. 17. mai 2016 var det rekord i deltagelse i  barnetoget i Oslo. Det er anslått at rundt 60.000 barn deltok i 2016. Med 119 deltagende skoler, var det to skoler mer enn i jubileumsåret 2014.

12. Selv om "Ja, vi elsker dette landet" regnes som Norges nasjonalsang, har sangen aldri offisielt blitt vedtatt som nasjonalsangen. Teksten til sangen ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson med melodi av Rikard Nordraak.

13. i 1828 forbød unionskongen Carl Johan feiringen av 17. mai. Kongen mente at feiring var "antisvensk" og en hyllest til sin danske forgjenger, Christian Frederik. Folket brydde seg dog lite om forbudet og kongen så mellom fingrene på feiringen -  så lenge den var diskret. Forbudet varte til Carl Johans død i 1844.

14. Russeluen ble innført av elever som skulle ta eksamen. Dette skjedde i 1905.

15. Det var først i 1930-årene at det ble vanlig å bruke bunad på 17.mai.

16. Pavlova er et fast innslag på kakebordet på 17. mai. Kaken ble først laget av en kokk på i New Zealand i 1926, da den russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova gjestet landet.

17. Nordmenn elsker pølser og spesielt på 17. mai. Ifølge produktsjef Agneta Lindén Moen i Gilde, spiser nordmenn 16 millioner pølser på nasjonaldagen.

– Favoritten er grill. Vi spiser til sammen 10 millioner grillpølser denne dagen, og seks millioner wienerpølser, har Moen fortalt Newswire.

16 millioner pølser tilsvarer 800 tonn.

(Kilder: NRK, Store Norske Leksikon, Nysgjerrigper, FastFood, VG, HF.Uio, Matsiden.no)

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.