Foto: Wikimedia Commons

«Mannen som overlevde dommedag»

30.000 døde - han overlevde

Mannens udåd reddet ham fra det verste vulkanutbruddet i det 20. århundre.

August Cyparis var 27 år 8. mai 1902. Han levde og arbeidet på øya Martinique i Det karibiske hav, nærmere bestemt i byen St. Pierre.

Når Cyparis vanligvis vendte blikket mot nord kunne han se rett mot toppen av vulkanen Mount Pelee, som i det siste hadde sendt mer og mer røyk mot himmelen.

Sperret inne i byens sikreste rom

Akkurat denne dagen kunne han imidlertid ikke se særlig mye av noe som helst. Han satt i kasjotten på grunn av et slagsmål kvelden i forveien.

Enkelte kilder hevder Cyparis hadde drept en mann, men dette er ikke bekreftet. Andre kilder forteller at 27-åringen var en svært voldelig person og stadig havnet i trøbbel, men også dette er ubekreftet.

Uansett hva han hadde gjort, satt i alle fall August Cyparis innelåst i byens aller sikreste rom, i isolat i en celle delvis under jorden. Det fantes ingen vinduer, det eneste hullet i cellen som ga ham luft var en luke i døren. Den døren vendte til alt hell mot sør, bort fra vulkanen.

Restene av cellen som reddet livet til Cyparis under vulkanutbruddet i 1902. Så nær som alle de 28.000 innbyggerne i byen St. Pierre døde i løpet av få timer.

I flere uker hadde innbyggerne i St. Pierre sniffet inn en ubehagelig svovelstank, mange var blitt syke. I dag ville det vært innlysende at det var alvorlig fare på ferde, de siste to årene hadde stadig mer røyk steget opp fra Mount Pelee.

I 1902 fulgte innbyggerne med på vulkanen, men var ikke klar over den overhengende faren. Telegrafen på øya sendte beskjed til nabobyen Fort-de-France morgenen den 8. mai om at ingen betydelige endringer var observert.

Hans siste melding, klokken 07.52, var «Allez» - «la oss gå videre». I neste sekund var linjen brutt.

Dette kartet fra 1904 viser området som ble berørt av utbruddet i 1902.

Over 1000 grader celcius

Et verkstedskip i nærheten hadde utsikt til det groteske skuet som nå utspilte seg på land.

Det sies at den øverste delen av fjellsiden ble sprengt i fillebiter og en tykk, svart sky sto horisontalt ut fra fjellet. En annen svart sky skjøt i været og dannet en soppformasjon som mørknet himmelen i en radius på 80 kilometer.

Det er senere kalkulert at skyene beveget seg i en hastighet på 670 kilometer i timen.

Den horisontale skyen, en såkalt pyroklastisk strøm, raser nå glødende nedover fjellsiden mot Saint-Pierre. Den består av overopphetet damp, vulkanske gasser og støv, og har en temperatur på over 1075 grader celsius. På under ett minutt hadde den slukt byen og satt fyr på alt den kom i kontakt med. Byens 28.000 innbyggere enten brant i hjel eller døde av surstoffmangel.

Saint-Pierre var i 1902 den største byen på øya Martinique i Det karibiske hav. I løpet av 8. mai 1902 forsvant hele byen og alle dens innbyggere i det verste vulkanutbruddet i nyere historie.

Et krigsskip forsøkte å nærme seg stranden klokken 12.30, men måtte snu på grunn av den ekstreme varmen. Ikke før klokken 15 om ettermiddagen var det mulig å gå i land.

Byen brant i flere dager og varmen gjorde det til å begynne med nærmest umulig å bevege seg i byen. I dagevis kunne redningsmenn høre skrik fra det som en gang var fengselet.

Pisset på klærne

August Cyparis hadde sittet i cellen sin. Ved frokosttid hadde det med ett blir svært mørkt og glovarm luft og fin aske sto inn via hullene i døren. Han rev av seg klærne, pisset på dem og forsøkte å tette igjen hullene. Det reddet antakelig livet hans.

Luften var varm nok til å gi Cyparis dype brannsår på hender, armer, bein og rygg, men de fuktige klærne tok ikke fyr og han unngikk å puste inn den dødelig varme luften.

Vulkanutbruddet sett fra en kirkegård et stykke unna.

Ble sirkusattraksjon

Sylbaris ble benådet for sine ugjerninger, og ble en relativt berømt mann takket være sirkuset Barnum & Bailey. Han skiftet navn til Ludger Sylbaris og ble presentert som «mannen som overlevde dommedag» og «den mest merkverdige mannen i verden».

Sylbaris blir ofte omtalt som den eneste overlevende etter utbruddet i 1902, men det er ikke helt korrekt. Også skomakeren Léon Compère-Léandre, som bodde i utkanten av byen, og den lille jenta Havivra Da Ifrile overlevde flammene.

Også en del fiskere ble dratt opp av vannet med kraftige brannsår.

En håndfull overlevende av nærmere 30.000 innbyggere er uansett ekstremt. Utbruddet er regnet som den verste vulkanske katastrofen i 20. århundre.


Slik fremstår Mount Pelee i dag. Bildet er tatt i 2007.

Slik fremstår Mount Pelee i dag. Bildet er tatt i 2007.

Promotion med annonselenker

4 stilige sommerantrekk!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.