FALSKT: Legg merke til vannmerket nede til høyre i bildet. Det viser imidlertid noe helt annet enn soppskyen som oppstod etter at atombomben detonerte over Hiroshima i 1945.
FALSKT: Legg merke til vannmerket nede til høyre i bildet. Det viser imidlertid noe helt annet enn soppskyen som oppstod etter at atombomben detonerte over Hiroshima i 1945. Foto: US Army

Faktasjekk

- Dette bildet viser ikke soppskyen over Hiroshima

Bildet har blitt feilaktig brukt i årtier.

Du har mest sannsynlig sett bildet over før. Antagelig kjenner du det igjen som bildet av atomangrepet på Hiroshima i 1945.

Det ble omtalt som "soppskyen over Hiroshima" i den pulitzervinnende boka The Making of the Atomic Bomb i 1986. Det er det første bildet de besøkende på fredsmuseumet i Hiroshima får se. Nyhetsbyrået Associated Press refererte til bildet som soppskyen over Hiroshima den 10. mai 2016.

Men atomeksperter sier at det kjente bildet slett ikke er av soppskyen over Hiroshima. Den var oppløst for lengst da dette bildet ble tatt.

Isteden viser det resultatet av de enorme brannene som herjet byen timer etter detonasjonen.

Les også: Brannbombingen av Tokyo - tidenes verste angrep

The New York Times skriver at bildet har vært feilaktig oppfattet i årtier:

Dette er ikke en soppsky, sier Richard L. Garwin, anerkjent bombeingeniør og en av Washingtons mest erfarne rådgivere på atomvåpen.

Kevin Roark, talsmann for våpenlaboratoriet i New Mexico som lagde hiroshimabomben kjent som Little Boy, sier at bildet viser "en røyksky fra brannene som oppstod."

Bildet viser altså ikke soppskyen fra detoneringen av atombomben, som de fleste tror, men røyken fra de påfølgende brannene.

Les også: Disse tingene kunne endret 2. verdenskrig helt

Eksperter stadfester overfor avisen at bildet er tatt timer etter at den egentlige soppskyen var oppløst.

Militæreksperter forklarer at skyen og skyggen kan ses på som et slags solur som antyder når bildet ble tatt. John Coster-Mullen, en ekspert på Hiroshima-bomben, anslår tiden til å være rett før klokken 12.00 - mer enn tre timer etter angrepet om morgenen den 6. august 1945.

Skyen "er definitivt ikke den originale soppskyen, som for lengst var oppløst", skriver han i en e-post.

Spesielt anbefalt: Tsjernobyl: Atomragnarok ved reaktor 4

Sjefsforsker Steinar Høibråten ved Forsvarets forskningsinstitutt sier at skyen på bildet ikke er en typisk soppsky, og støtter uttalelsene til Garwin, Roark og Coster-Mullen.

- Jeg har stor tiltro til ekspertene i artikkelen, og lener meg mot de uttalelsene. Det er sannsynligvis en brannsky, sier Høibråten til Side3.

Han sier at bildet like fullt har påvirkningskraft.

- Det er likevel et slående bilde, og en illustrasjon på ødeleggelsene bomben skapte, sier Høibråten.

Slike røykskyer kalles pyrocumulusskyer og oppstår i forbindelse med blant annet store branner og vulkanutbrudd.

Bildet nedenfor er knipset i mars 2012, og viser en pyrocumulussky fra Azusadalen i California.

En pyrocumulussky er en tett cumulusformet sky som oppstår i forbindelse med store branner, vulkansk aktivitet eller industriell aktivitet. Bildet er tatt 12. mars 2012 og viser en pyrocumulussky over Azusadalen i California.

Pyrocumulusskyer kan bli hengende i timesvis, mens soppskyer fra atombomber forsvinner i løpet av en times tid.

Utrolig, men sant: Tidenes mest absurde våpen kunne utslette enorme områder - og ble drevet av kyllinger

Her er bildet av den virkelige soppskyen over Hiroshima, tatt av akterskytteren George R. "Bob" Caron om bord B-29 bombeflyet Enola Gay minutter etter at bomben detonerte:

Se også denne videoen om bombingen av Hiroshima og Nagasaki:


Promotion med annonselenker

Visste du at testosteron- nivået synker fra 30-års alderen: Dette kosttilskuddet bør mannen din ta

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.