VI MÅ SLUTTE å dømme kvinner etter andre standarder enn menn, mener Emily Ratajkowski.
VI MÅ SLUTTE å dømme kvinner etter andre standarder enn menn, mener Emily Ratajkowski. Foto: Bulls Images

Emily Ratajkowski

«For mye skjønnhet og for lite hjerne»

Emily Ratajkowski slår tilbake.

NEW YORK (Side3): Den amerikanske supermodellen Emily Ratajkowski (25) er kjent for sitt flotte utseende, men viser gang etter gang at hun har langt mer å by på. Hun er også en skuespiller og kvinnesaksaktivist, og en politisk meningsbærer som støttet Bernie Sanders aktivt og offentlig under nominasjonskampen i USA nylig.

Hardtslående

Da Kim Kardashian ble kritisert for å poste en naken selfie, tok Ratajkowski henne i forsvar og deretter postet de et bilde hvor de poserte nakne sammen, for å fortelle kritikerne at de ikke lar seg stoppe.

«Vi er mer enn bare våre kropper, men det betyr ikke at vi er nødt til å skamme oss over dem eller vår seksualitet», skrev de med bildet.

Omtrent samme respons fikk journalisten Piers Morgan, da han kritiserte Ratajkowski for å posere naken på en hvit hest for Harper’s Bazaar. Morgan tvitret «Vil du at jeg skal kjøpe noen klær til deg?», men fikk til svar «Takk, men jeg trenger ikke klær like mye som du trenger presseoppslag».

Etter at hun holdt en tale under et folkemøte for Bernie Sanders, ble hun kritisert for å ha «for mye skjønnhet og for lite hjerne».

- Jeg ble også kritisert på en svært spesifikk måte – for å oppsøke oppmerksomhet. De avskrev meg som en «desperat oppmerksomhetshore» og sa at jeg bare deltok i den politiske debatten fordi alle andre gjorde det, skriver Emily Ratajkowski i en kronikk for Glamour.

Oppmerksomhetshore

Temaet for kronikken er at hun mener at det eksisterer en dobbeltmoral som tillater menn å gjøre eller si ting som kvinner ikke kan gjøre eller si uten å få nedsettende kommentarer som respons.

- Jeg innså etterpå at jeg hadde blitt kalt oppmerksomhetshore så ofte at jeg nesten hadde blitt vant til det. Vår kultur har en dobbeltmoral som sitter så dypt at mange kvinner har bygd opp et automatisk forsvar – å forsøke å ligge et skritt foran kritikerne ved å sørge for at vi har «ekte» grunner for alt vi sier eller gjør, skriver Ratajkowski.

(Artikkelen fortsetter)

Always a pleasure shooting with @express ✨

Et bilde publisert av Emily Ratajkowski (@emrata) fredag 08. Juli. 2016 PDT

Hun mener at denne kjønnsdiskriminerende dobbeltmoralen som oftest serveres fra menn, men påpeker at også kvinner bidrar på dette feltet.

- Tenk over hvor mange ganger du har hørt en kvinne si om en annen kvinne «Å, hun gjør det bare for å få oppmerksomhet», poengterer den londonfødte 25-åringen.

Begge kjønn vil ha oppmerksomhet

Hun mener at når kvinner gjør seg klare for en tur ut på byen, passer de på at det ikke ser ut som de har prøvd for hardt i klesveien, mens menn ikke trenger å være redd for at de skal oppfattes som oppmerksomhetssøkende.

- Sannheten er at begge kjønn ønsker å bli lagt merke til. Likevel ser vi på mannens ønske om oppmerksomhet som et naturlig instinkt, mens vi gir en kvinne merkelappen «narsissist», skriver Emily Ratajkowski i Glamour.

I kronikken trekker hun også fram et eksempl som kan være til ettertanke for mange av oss.

Mens Mick Jagger i en alder av 73 år fortsatt opptrer med åpen skjorte og gjør seksuelle bevegelser på scenen, noe de fleste anser som naturlig for en musiker, får 58 år gamle Madonna kritikk for å opptre på lignende vis og må tåle beskrivelser som «et vrak» og «desperat», påpeker Ratajkowski.

- I en ideell feministverden blir ikke kvinner trykket ned for sine menneskelige, instinktive behov for oppmerksomhet. Vi blir ikke pålagt byrden med å forklare hver eneste handling. Vi blir ikke tvunget til å unnskylde at vi ønsker oppmerksomhet. Vi skylder ingen en forklaring, konkluderer hun.

Promotion med annonselenker

Derfor er Mitsubishi perfekt for moderne familier

Promotion med annonselenker

Derfor Mitsubishi perfekt for moderne familier

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.