Finnmarksgeriljaen: Denne mannen skal stoppe russerne om de kommer ubedt

Finnmarksgeriljaen er Norges tøffeste HV-soldater.

Se Finnmarksgeriljaen i aksjon i videoen ovenfor.

John Anders Hætta er både reindriftssame, jegersoldat og skarpskytter – og mannen som skal stoppe russere om de kommer ubedt, for eksempel i uniform og med våpen.

I det store påskenummeret som er ute nå har Vi Menn vært med Hætta på jobb i nærmere 20 minusgrader.

Sammen med Gjermund Thomassen er han spydspissen i en helt spesiell innsatsstyrke av HV-soldater som kalles «Finnmarksgeriljaen», og har ferdigheter skikket til en svært spesiell tjeneste: Å klare seg på egen hånd over lengre tid bak fiendens linjer.

Skarpskytteren er vant til å plukke ned mål i hodestørrelse på 800 meters avstand. Med 200 døgn på snøscooteren som reindriftssame i året har Hætta full kontroll på et frossent område på størrelse med Danmark.


KJENTMENN: De to skarpskytterne Gjermund Thomassen (t.v.) og John Anders Hætta kjenner Finnmarksvidda som sin egen bukselomme.

KJENTMENN: De to skarpskytterne Gjermund Thomassen (t.v.) og John Anders Hætta kjenner Finnmarksvidda som sin egen bukselomme.

PÅSKENUMMER: Les hele reportasjen om Finnmarksgeriljaen i påskenummeret av Vi Menn som er ute nå. Du finner også hele bladet på vimennpluss.no. Klikk på bladet for å abonnere.

Finnmarksgeriljaen har lokalkunnskap om Finnmarksvidda som vanskelig skal overgås.

Deres egenskaper som veivisere og kjentmenn viste seg uvurderlig under øvelsen Joint Viking i 2017. På samme måte kan de yte bistand til utenlandske avdelinger på vei gjennom det veiløse terrenget.

– Heimevernssoldaten kan beskrives som en treenighet av lokalkjennskap, sivil kompetanse og militære ferdigheter, sier sjefen for HV-17 i Finnmark, oberstløytnant Stein Høye til Vi Menn.

HV-17 er det eneste Heimvernsdistriktet med grense mot Russland. Det blir også landets best trente og utstyrte, og det skal også inn under samme kommando som Hæren.

På ett døgn skal de være kampklare i et område som er ti prosent større enn Danmark. I full kamuflasje skal fienden være svært dyktig for å få øye på Hætta og Thommasen i snøen. De gjør klokt i å anse hver eneste busk som farlig.

 Selv frykter ikke Thomassen en invasjon fra øst.

– Det er nok mest folk i sør som er redde for invasjon, svarer han.

– Jeg ser gjerne at det kommer flere russere til Finnmark. Men helst som nordlysturister.

Se Finnmarksgeriljaen i aksjon i videoen nedenfor:

Artikkelen er basert på Vi Menns lengre reportasje om Finnmarksgeriljaen. Les hele bladet på vimennpluss.no. Klikk her for å abonnere.

Promotion med annonselenker

10 kule fordeler for boligkjøpere!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.