FAR OG SØNN PÅ FILM: Nykommer Odin Waage og Fridtjov Såheim fikk et nær samhold på filmen «Sammen».
FAR OG SØNN PÅ FILM: Nykommer Odin Waage og Fridtjov Såheim fikk et nær samhold på filmen «Sammen». Foto: Berit Roald, Scanpix

Gjør damer rasende

- Kona mi var sint i to dager, sier Fridtjov Såheim om sin rolle i «Sammen».

(SIDE2): «Sammen» er Matias Armand Jordals regidebut.

Det er den sterke historien om en mann og fars sammenbrudd etter at kona dør i en bilulykke. Men mest av alt er det historien om far og sønn som må forsøke å finne en felles plattform etter at limet i det som har vært en lykkelig familie går opp.

Les Side2s anmeldelse:Sterk historie om sorg

Umoden mann
Mor etterlater seg et enormt tomrom, og i det dørgende stille fraværet blir det klart hvor lite moden far er. Roger spilles av Fridtjov Såheim og uansett hvor mye han prøver, får han det ikke til. Mens sønnen forsøker å holde det hele sammen, bryter far helt sammen. Det eneste ansvarlige han får til er å si til barnevernet at han ikke makter å ta seg av sitt eget barn.

Kvinner og menn, som allerede har sett filmen, reagererer høyst ulikt på Såheims rollefigur. Damer blir sinte på hans ansvarsfraskrivelse.

- Kona mi snakket ikke til meg på to dager. Men menn forstår ham bedre, humrer Såheim overfor Side2.

LES ALT OM UKENS PREMIERER: Skal du se årets mest omtalte film?

Matias Armand Jordal sier at han synes reaksjonene er interessante. Men han mener at farens reaksjoner er svært troverdige.

Mens filmen utspiller seg veksler tilskueren mellom sympati og nesten litt avsky, for så å føle sympati igjen med farsfiguren.

Troverdig bilde av sorg
Armand Jordal gjorde mye og grundig research rundt alle aspektene av sin film. Som han sier, så er «Sammen» en type historie som er fortalt før, men det er sjelden vi ser den fortalt slik som i denne filmen.

- Jeg er en stor beundrer av de hverdagshistoriene de klarer å lage i dansk film. Susanne Bier er for eksempel dronning av melodrama, men det var ikke det jeg ville lage, sier han.

SE BEGYNNELSEN HER

I sitt forarbeid fant Matias Armand Jordal ut at de færreste egentlig klarer å samle seg når et så voldsomt tap skjer.

- Det Roger gjør, å fraskrive seg ansvaret for sitt barn, er det mange som aldri ville ha gjort. Samtidig så vil jeg si at det er kjedelig å lage filmer om mennesker som er helt lik deg selv, sier han til Side2.

SE DET ROGER GJØR HER

Familie boot camp
Essensielt for historien er at tilskueren kjenner savnet av moren (Evy Kasseth Røsten) som forsvinner tidlig ut av filmen. For at Såheim, Røsten og Odin Waage skulle få denne familiefølelsen flyttet de like så godt inn i filmleiligheten og bodde der et døgn helt alene der de gjorde vanlige familieting. Såheim forteller at han hadde 45 dager til forarbeid. Det er meget uvanlig i norsk film.

- Jeg var ikke tilstede i leiligheten. Jeg ville at de skulle ha noe felles som jeg ikke hadde deltatt i, forklarer regissøren som mener det er en billig og effektiv måte å skape nærvær på.

«Sammen» har stort sett fått meget gode anmeldelser i norske aviser. Og mye ros går også til Waage, som Såheim beskriver som «en fotballspiller fra Hamar som har en innebygd chip i huet som gjør at han ikke juger i replikken».

- Jeg prøvespilte rundt 500 gutter. Det var utrolig viktig at spillet de to mellom fungerte. Odin har en usedvanlig kontakt med følelsene sine. Han våget å kjenne på disse tingene, sier Matias Armand Jordal.

SE TRAILEREN TIL SAMMEN

Promotion med annonselenker

Nå gjør du kupp på lykter og lys til bilen

Promotion med annonselenker

Black Friday hos Boozt er i gang!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.