Galskapen rundt Da Vinci

Sultestreik i India, Vatikanet i harme og kaos i Cannes. «Da Vinci-koden» er over oss.

Filmen basert på Dan Brown sin bestselger har verdenspremiere 17. mai. Den har fått en massiv omtale i forkant, men «you ain't seen nothing yet» skal vi tyde kaoset i forkant.

Sulter seg til døde

I India har filmen fått 18 årsgrense og skapt offentlig harme, ved at muslimske og katolske grupper truer med sultestreik om ikke filmen blir stoppet i landet. Etter at det tirsdag ble kjent at man kom til å distribuere filmen uten sensur, gikk den katolske leder for The Catholic Secular Forum, Joseph Dias, ut og sa at han nå ville sultestreike frem til de stoppet filmen - om det så skulle koste ham livet.

- Jeg vil fortsette helt til de stopper filmen, siteres han av AFP.

Harmen retter seg mot handlingens utforskning av ideen om at Jesus Kristus giftet seg med Maria Magdalena og de fikk barn sammen hvis etterkommere lever i dag.

I utgangspunktet planla Dias at femti medlemmer av gruppen hans skulle sultestreike. De skulle også brenne et bilde av Brown offentlig for å protestere mot innholdet i filmen.

Også erkebiskopen i Goa-provinsen har oppfordret til boikott av filmen, fordi han mener den undergraver fundamentet for den kristne tro.

- Må gripe muligheten

Den øverste kardinalen i Italia, Camillo Ruini, vil velge en annen strateig overfor «Da Vinci-problemet». Han ser filmen som en mulighet til for troende å spre det gode ord. Ved en konferanse mandag beskriver han «Da Vinci-koden» som «en grunnløs utfordring for selve hjertet» i den kristne tro.

- Det er vanskelig å ikke se dens suksess i sammenheng med selvforakt, eller i det minste tap av egenkjærlighet, noe som invaderer vår sivilisasjon, sa han med adresse til vestlige som snur ryggen til deres kristne arv.

Filmens aktualitet mener han derfor er en anledning for kirken til å drive folkeopplysning og «vise et klart skille mellom reelle fakta om den kristne opprinnelse og det som er oppdiktet og falskt».

Årets snakkis i Cannes

På samme tid finner det sted et helt annet sirkus i filmbyen Cannes. Et gigantisk telt er rigget opp under festivalen, og når man spør folk på gaten, så er dette filmen alle har fått med seg i det fullspekkede programmet.

«Da Vinci-koden» deltar ikke i konkurranseprogrammet, men skal åpne festivalen onsdag. Sent tirsdag vil den også bli vist for rundt 5000 pressefolk for første gang, rett etter at regissøren Ron Howard har ankommet byen.

Til fransk tv mandag kom regissøren med et svar til den offentlige harmen ved å understreke at han og folkene bak filmen betrakter den som ren fiksjon.

- Men jeg håper virkelig at den starter en dialog. For den er fascinerende, påpekte han.

Side2 film anmelder «Da Vinci-koden» onsdag her

Les også:

Promotion med annonselenker

Her er de billigste strømavtalene

Reisetips med annonselenker

Stor guide: Feriehus i Norge og Europa

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.