Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

- Noen må si nei

Jonathan Espolin Johnson og Jon Øigarden spiller strenge menn i «Bestevenner». De forstår hvorfor karakterene tar upopulære valg.

(SIDE2:) Hva gjør man når bestevennen får avslag på asylsøknaden og blir kastet ut av landet? I «Bestevenner» tar barna saken i egne hender.

Fredag har filmen premiere over hele landet. I filmen møter vi de tre bestevennene Julie, Mette og Naisha. Naisha får vite at hun må forlate Norge, og vennene blir veldig lei seg. Det hjelper ikke at Julies far er politimann og jobber imot dem og at integreringsminister Abrahamsen nekter å høre på tre små jenter.

Gøy å ikke være bad guy
Jonathan Espolin Johnson spiller faren til Julie. Johnson har tidligere jobbet som skuespiller i USA, og har blant annet spilt i TV-seriene «Sex og singelliv» og «Third Watch».

Les også: Dette er norske Jonathan

Rollen i «Bestevenner» er hans første store filmrolle i Norge.

- Det er gøy at jeg spiller pappa, for vanligvis spiller jeg bad guys. Men han er streng og lar ikke lensmannsreglene bli igjen på jobben, men tar dem med hjem, sier han.

Han likte å jobbe med de tre jentene i hovedrollene, Live Marie Runde, Regine Stokkevåg Eide og Ado Johanna Girirpio.

- De fikk ikke manus på forhånd, i stedet fortalte regissør Christian Lo hva som skulle skje i hver scene. Så var det opp til oss voksne å styre scenen slik den skulle være. Det fungerte kjempefint, sier han.

Må følge reglene
Dette er ingen uskyldig barnefilm som får verden til å virke idyllisk. Tvert i mot. Her får publikum se hvor brutal verden kan være, også for barn.

- Det er ikke så ofte det lages barnefilmer med politisk budskap. Men det er pakket sammen sånn at selv barn som ikke vet noe om integrering, kan kose seg. Jeg tror også voksne vil kunne se den uten barn, sier han.

Johnsons rolle tar ikke hensyn til at datteren er bestevenn med Naisha og bryr seg kun om begjæringen om utkastelse. Han forteller at han kan forstå valget faren tar.

- Skal du først jobbe som politi, er det regler som må følges, regler som er fornuftige, sier han, men påpeker at faren i filmen er litt for opptatt av regler.

- Julie er redd for å snakke i forsamlinger, og grunnen til det er nok at det blir litt for mye regler hjemme. Når hun får være borte fra pappaen, blomstrer hun, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forstår karakteren
Jon Øigarden har rollen som integreringsminister Abrahamsen. Det er han som har ansvaret for at Naisha blir kastet ut av landet, og han bryr seg ikke noe om at jentene er bestevenner. Øigarden mener imidlertid ikke at rollen bare er slem.

- Noen må si nei, selv om man blir kjip i manges øyne, sier han.

Filmens seriøse budskap kan vise barn hvordan politikken faktisk fungerer.

- Sånn er verden, sånn er virkeligheten. Det er ikke alltid man får det som man vil, sier han.

- Jeg skulle vært kjempesnill
Han kan forstå at Abrahamsen tar valgene han tar, selv om de kan ødelegge vennskapet til barna.

- Jeg vet ikke hvorfor ting må være vanskelig og tenker at alle burde få bli, men så enkelt er det ikke. Vi kan bare ta imot så og så mange innvandrere i Norge, og man kan ikke få bli bare fordi man er bestevenner, sier han.

Ting skulle vært annerledes hvis han selv hadde vært minister:

- Jeg skulle vært kjempesnill, latt alle få bli, gitt penger til alle og laget verdens største godtepose, ler han.

Promotion med annonselenker

NÅ: Knallpriser på proteinbarer

Promotion med annonselenker

NÅ: Knallpriser på proteinbarer

Likte du denne saken? Lik oss gjerne på Facebook:

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.