Nøtteknekker

Fasit: Oppgaven Harvard-studenter sliter med

- Alle som tenker et øyeblikk vil vite at det er feil.

Dette er fasiten på denne saken.

Svaret på denne oppgaven handler ikke så mye om matteegenskaper, som det handler om din egen evne til å overse et intuitivt svar som er feil.

For svaret er selvsagt ikke 10 cent.

Shane Frederick utviklet sin Cognitive Reflection Test (CRT) rundt en tese om at det er en vesentlig forskjell mellom to kognitive prosesser: Den typen du gjennomfører raskt uten å tenke mye ("system 1"), og den tregere og mer reflekterte ("system 2").

- Det å gjenkjenne at den som kommer inn i klasserommet er læreren din er en system 1-prosess. Det skjer umiddelbart og er upåvirket av intellekt, oppmerksomhet, motivasjon eller vanskelighetsgrad. Derimot er det å finne svart på "kvadratroten av 19163" ned til to desimaler uten kalkulator noe som er en System 2-prosess, som ikke har noe intuitivt svar, forklarte Frederick.

- Men vurder denne problemstillingen: Et balltre og en ball koster 1,10 dollar. Balltreet koster 1 dollar mer enn ballen. Hvor mye koster ballen?

- Her er det et intuitivt svar som popper opp med en gang: "10 cent". Men dette impulsive svaret er feil. Alle som bruker et øyeblikk på å reflektere rundt det vil se at forskjellen mellom 1 dollar og 10 cent bare er 90 cent, ikke 1 dollar som problemstillingen stipulerer.

- I dette tilfellet er det å oppdage feilen ensbetydende med å løse oppgaven. Nesten alle som ikke svarer "10 cent", gir faktisk det rette svaret: 5 cent.

Ifølge studien viste det seg at folk som svarte 10 cent er betydelig mer utålmodige enn de som svarte 5 cent.

Få også med deg: Folk klarer ikke dette enkle regnestykket

Promotion med annonselenker

Se hva denne mobilen tåler!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.