SKARPSKYTTER: Riyad Jaffar (27) fotografert med sin solide skarpskytterrifle rundt fem mil sør for Mosul i Irak.

The Punisher

Denne maskerte skarpskytteren sender IS-terroristene til helvete én etter én

Riyad Jaffar (27) hylles som hevner.

Soldater og motstandsfolk som kjemper mot IS har funnet ut en ting. Terror fungerer bra mot terrorister:

Det finnes en egen tropp med fryktinngytende hodeskallekrigere i de irakiske spesialstyrkene.

SKREMMENDE SYN: Også terrorister lar seg skremme. Både irakiske og kurdiske soldater bruker skremmemidler for å sette støkk i IS-kjempere.

En skarpskytter i Mosul har spesialisert seg på å skyte jihadister som er i ferd med å gjennomføre brutale henrettelser.

Kurdiske styrker har snekret sammen krigsmaskiner som ser ut til å være hentet ut av en "Mad Max"-film.

Og så har vi råtasser ved fronten som den maskerte skarpskytteren Riyad Jaffar (27).

Les også: Hun ble holdt som sexslave og solgt som «levende kyr» av IS. Nå forteller hun historien sin

HYLLES: Her er hele bildet av Jaffar. Skarpskytteren hylles for sin innsats mot IS-terrorister.

En fotograf fra nyhetsbyrået Associated Press tok et bilde av 27-åringen mens han stod vakt ved et kontrollpunkt nær Qayara, omtrent fem mil sør for Mosul i Irak.

Bildet av Jaffar ble fort plukket opp av amerikansk presse, som hyller ham som en hevner.

«Denne skarpskytteren sender IS-bøllene til helvete en etter en», skriver New York Post, og understreker sitt standpunkt i en video som omtaler henrettelsesmetodene til IS etterfulgt av advarselen «What comes around goes around». En får som en fortjener.

Les også: Slik ble IS skapt

Store krefter har blitt satt inn for å drive IS ut av Mosul de siste ukene. Mosul-offensiven har tiltrukket seg irakere av mange slag - unge som gamle, politifolk og soldater - med ureglementerte uniformer og våpen.

- IS har valget mellom å overgi seg eller dø

De irakiske spesialstyrkene  rykker stadig lenger inn i byen. De siste dagene har de tatt kontroll over tre nye bydeler øst i Mosul, som ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa IS i juli 2014, skriver NTB.

Sjiamuslimsk og kurdisk milits har samtidig avskåret fluktmulighetene vestover mot Syria.

- De kan ikke lenger flykte. Nå har de to valg, enten å gi opp eller dø, sier Maan al-Saadi, en av offiserene som leder de irakiske spesialstyrkenes offensiv i Mosul.

Les også: «IS-dust» postet selfie, utslettet av luftangrep


STORE KONTRASTER: Mosul-offensiven tiltrekker seg vidt forskjellige mennesker som vil kjempe mot IS. Til venstre en erfaren spesialsoldat med hodeskallemaske i den irakiske spesialstyrken kjent som «Golden Division». Til høyre sitter 19 år gamle Abdelhakim Hamid, en ganske annen type IS-bekjemper.

STORE KONTRASTER: Mosul-offensiven tiltrekker seg vidt forskjellige mennesker som vil kjempe mot IS. Til venstre en erfaren spesialsoldat med hodeskallemaske i den irakiske spesialstyrken kjent som «Golden Division». Til høyre sitter 19 år gamle Abdelhakim Hamid, en ganske annen type IS-bekjemper.

Stormløp

Stormløpet mot Mosul ble innledet i midten av oktober 2016, men IS har gitt de irakiske styrkene betydelig større motstand enn mange hadde forventet.

Ifølge øverstkommanderende for de irakiske regjeringsstyrkene i området, brigadegeneral Haider Fadhil, har de irakiske soldatene nå kontroll over de tre nabolagene Amn, Qahira og Green Apartments.

Torsdag pågikk det også harde kamper i al-Khadraa-nabolaget.

Fakta om Mosul-offensiven

 
  • Mosul ligger i den oljerike Nineve-provinsen nord i Irak og er landets nest største by.
  • Det irakiske militæret og allierte styrker innledet en offensiv mot Mosul 17. oktober.
  • Byen har vært kontrollert av IS i to år.
  • IS hevder selv at de har om lag 7.000 væpnede menn i byen. Ifølge USA er det mer sannsynlig at det er snakk om mellom 3.000 og 5.000 krigere.
  • Det antas at det er mellom 1,2 og 1,5 millioner innbyggere tilbake i byen.
  • Ifølge FN har 68.000 sivile flyktet fra byen siden offensiven ble innledet.
  • I verste fall kan så mange som 1 million mennesker flykte fra Mosul, og FN og flere hjelpeorganisasjoner har påpekt faren for en humanitær katastrofe.

Kilde: NTB

Bombet bruer

De irakiske styrkene får flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen, som nå har bombet alle de store bruene over elva Tigris som deler Mosul i to. Dermed har de også fratatt IS-soldatene fluktmulighetene denne veien.

De ødelagte bruene gjør det imidlertid også stadig vanskelige for sivile å flykte fra Mosul, og stadig flere havner i kryssild.

– Den irakiske frammarsjen sør og sørøst for byen har nå skutt fart og vi ser på dette som en virkelig flott utvikling, sier en talsmann for den USA-ledede koalisjonen, oberst John Dorrian.

Les også: Hevntørstig 60-åring gikk amok, drepte syv IS-krigere

- Det største hinderet for oss er sivilbefolkningen

Irakiske regjeringsstyrker må gå varsomt fram i Mosul som følge av bombefeller, angrep fra IS og av hensyn til sivilbefolkningen.

– Det største hinderet for oss er sivilbefolkningen. Deres nærvær sinker oss, sier øverstkommanderende for de irakiske spesialstyrkene i Mosul, generalmajor Sami al-Aridi.

Noen få hundre sivile dukket søndag 20. november opp ved fronten øst i Mosul, blant dem mange kvinner og barn, noen med kofferter og andre eiendeler i hendene, andre med hvite flagg.

Irakiske myndigheter sendte samtidig seks lastebiler med nødhjelp inn i nabolagene regjeringsstyrkene har tatt kontroll over de siste ukene, noe som førte til kaos da innbyggerne klatret opp på lastebilene og begynte å forsyne seg selv.


FLYKTER: Sivile flykter fra de harde kampene i Mosul. Øverstkommanderende for de irakiske spesialstyrkene i Mosul, generalmajor Sami al-Aridi, sier sivilbefolkningen er det største hinderet for soldatene som ønsker å gå hardere til verks mot IS.

FLYKTER: Sivile flykter fra de harde kampene i Mosul. Øverstkommanderende for de irakiske spesialstyrkene i Mosul, generalmajor Sami al-Aridi, sier sivilbefolkningen er det største hinderet for soldatene som ønsker å gå hardere til verks mot IS.

Sivile flykter

Flere tusen sivile irakere har flyktet fra byen Tal Afar nær Mosul, der sjiamilits rykker fram mot IS-opprørere. Flukten bekymrer hjelpeorganisasjoner.

Rundt 3000 familier har forlatt Tal Afar. Om lag halvparten er på vei sørvestover, mot Syria, og den andre halvparten nordover, nær kurdiskkontrollerte områder, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Tal Afar er mer eller mindre tomt nå, sier en tjenestemann.

Irakerne flykter inn i opprørskontrollert område hvor hjelpeorganisasjoner ikke kan nå fram med nødhjelp.

Tal Afar ligger mellom Mosul og Raqqa. Flertallet av innbyggerne i byen var før IS inntok byen i 2014 i stor grad etniske turkmenere, noen av dem sjiamuslimer, mens andre var sunnimuslimer. Flerparten av dem som flykter nå er sunnimuslimer. Sjiamuslimene flyktet fra byen i 2014.

Shopping med annonselenker

Opptil 50 prosent rabatt på alt fra høst- og vinterkolleksjonene

Shopping med annonselenker

Spar opp til 50% på høst- og vinterkolleksjoner!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.