Foto: wikimedia Commons

Hva skjedde for 4500 år siden?

Plutselig forandret mennesket seg. Nøkkelen kan ligge skjult i Stonehenge.

Noe helt spesielt skjedde for 4500 år siden.

- Vi vet ikke hvorfor. Noe stort skjedde, og jakten er nå i gang for å finne ut hva, forteller DNA-ekspert Alan Cooper til den britiske avisen Daily Mail.

Han er forsker ved universitetet i Adelaine i Australia og The Australien Center for Ancient DNA.

- De genetiske markørene for den første europeiske kulturen, som tydeligvis var en veldig vellykket kultur, ble plutselig erstattet for cirka 4500 år siden.

Cooper og hans kollegaer har benyttet seg av DNA fra over 7500 år gamle skjeletter for å danne seg en detaljert oversikt over den genetiske historikken til moderne Europa.

Det forskerne fant, har vist seg å være et mysterium der nøkkelen til gåten kan ligge i steinruinen Stonehenge i England.

Ved hjelp av disse over 7000 år gamle skjelettene, avdekket nemlig forskerne at europeiske menneskers DNA ble radikalt forandret for cirka 4000 år siden.

Hva som førte til denne forandringen er nå hva forskerne prøver å finne ut.

Store folkevandringer

Forskningen ble nylig publisert i fagmagasinet Nature Communications. Her legger ekspertene frem en rekke faktorer og teorier om hva som kan ha ført til denne endringen i DNA-et.

Massive folkevandringer fra Vest-Europa og Eurasia for 4000-5000 år tilbake, skal være en av grunnene til forandringen, og spesielt ankomsten av én kultur skal ha satt i gang radikale endringer.

Klokkebegerkulturen ankom fra vestlige Europa, hovedsakelig fra Iberia, og bosatte seg i hele Sentral-Europa. Navnet kommer av kulturens særskilte keramiske drikkekar som besto av store, buete og klokkeformede begre eller vaser.

Klokkebegerfolk blandet seg etter hvert med kulturer som allerede var bosatt i Europa, som kom fra områdene rundt Tyrkia allerede for 7500 år siden.

- Forskningen viser at det genetiske grunnlaget for det moderne Europa ble lagt så sent som i yngre steinalder, etter denne store genetiske endringen for 4000 år siden, forteller doktor Wolfgang Haak, som også deltar på prosjektet.

- Dette er første gang vi får en genetisk tidslinje for Europa, og det er fascinerende at vi kan både observere hvordan det menneskelige DNA-et utvikler seg i «sanntid», og de dramatiske befolkningsendringene som tidligere har funnet sted i Europa.

Viktig for ekspansjonen

Forskerne har studert mitokondrielt DNA, noe som nesten uforandret går fra mor til barn. Slik har forskerne klart å lage et «slektstre» for Europa. Forskerne har fokusert på en genetisk «klan» med felles stamfar, som over 40 prosent av dagens europeere tilhører, skriver NRK.

Det viste seg at de over 7000 år gamle levningene som forskerne undersøkte hadde en helt annen DNA-signatur enn hva mennesker i dagens Europa har, og at dagens genbase ble først etablert for cirka 4500 år siden, resultater som overrasket forskerne.

Det er i grunnleggingen av denne nye genbasen forskerne mener klokkebegerkulturen kan ha spilt en stor rolle.

- Ekspansjonen av klokkebegerkulturen ser ut til å være en nøkkelhendelse. Disse er en særdeles interessant gruppe ettersom flere knytter dem sammen med spredningen av det keltiske språket fra atlanterhavskysten og inn til Sentral-Europa, forteller doktor Paul Brotherton ved universitet i Huddersfield.

Klokkebegerkulturen fikk sitt navn etter deres spesielle keramikkstil. Flere forskere hevder også at det er disse som skal stå bak den mystiske steinruinen, Stonehenge i England.

Resultatene av forskningen skal hjelpe forskere å forstå og fastslå viktige hendelser i nyere menneskeevolusjon.

Les ogsp:

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.