HTML EMBED

Kald og guffen

I «The Grey» blir menneskene truet av sultne ulver.

The Grey - USA, 2012. Regi: Joe Carnahan. Med: Liam Neeson, Dermot Mulroney, James Badge Dale, Dallas Roberts, Joe Anderson

Aldersgrense: 15 år

Etter en dramatisk flyulykke, er det bare noen få av oljerigg-arbeiderne som overlever. De befinner seg i ødemarka i Alaska, hvor snøstormen gjør livet bitende kaldt.

Bedre blir ikke tilværelsen av at en flokk ulver har fått øye på dem - og ulvene er blodtørstige. John Ottoway - som vanligvis jobber med å skyte truende ulver - tar ledelsen og prøver å føre de overlevende i trygghet.

«The Grey» skiller seg fra de fleste andre thrillere, ved at fienden ikke er et menneske. En menneskelig fiende kan man prøve å bekjempe både fysisk og psykisk, mens en ulveflokk er verre. Det er ikke mulig å prøve å tenke seg fram til deres motiver og videre trekk, og fysisk er det også lite å gjøre hvis ulven først angriper.

Publikum kan føle på skrekken de overlevende kjenner. Når de - og vi - hører at ulven uler i nærheten eller ser lysende øyne i mørket, er man veldig glad man sitter i en varm kinosal.

Problemet med denne fienden, er at utviklingen er minimal. Våre helter prøver å kjempe seg gjennom snøen, ulvene lusker i buskene, menneskene må ta en pause og vi venter på at ulven skal angripe. Dette gjentar seg gang på gang. Det er skummelt og spennende de første gangene, men etter hvert venter man på at noe mer skal skje.

Kanskje kunne gruppen av overlevende stilt seg mer kritiske til hverandre, slik at dette skapte flere problemer? Kanskje kunne de møtt på flere hindringer utover ulvene? Eller kanskje den bare skulle sluttet en halvtime tidligere? Filmen er tross alt basert på en novelle, og egner seg derfor i utgangspunktet bedre i et kortere format enn en to timers langfilm.

Et annet problem med filmen, er forsøket på å menneskeliggjøre John Ottoway. I nåtiden fremstår han som en nærmest følelsesløs kar, men i tilbakeblikk får vi se at han en gang har elsket og blitt elsket. Disse scenene fungerer imidlertid dårlig, og blir bare klisjéfulle.

Når det er sagt, er dette absolutt en severdig film som både skremmer og underholder. Liam Neeson - som John Ottoway - er som alltid en rolig og sindig helt som tar problemene på strak arm. Også de andre skuespillerne fungerer godt.

«The Grey» er ingen intens spenningsfilm, men en film som gir deg en kald og guffen følelse. Og kanskje vil du se deg over skulderen på vei hjem, bare for å være sikker på at det ikke lurer en ulv bak deg?

Shopping med annonselenker

Green Week: Toppsalgene denne uken

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.