FLYKTNINGER: Krigen som herjer Syria har sendt millioner på flukt. Men eksperter tror ikke at en fred vil løse flyktningkrisen. Her er flyktninger utenfor mottaket på Forus i Stavanger i vinter.
FLYKTNINGER: Krigen som herjer Syria har sendt millioner på flukt. Men eksperter tror ikke at en fred vil løse flyktningkrisen. Her er flyktninger utenfor mottaket på Forus i Stavanger i vinter. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Krig

- Flyktninger vil ikke returnere til Syria selv om det blir fred

Fred er ingen magisk løsning som fikser alt.

Krigen i Syria har satt Europa og nærområdene på en av de største prøvelsene siden andre verdenskrig.

Les også: Her er årsaken til at millioner risikerer livet som asylsøkere på vei til Europa

Med et svært komplisert bilde av involverte parter er det ingen umiddelbar løsning i sikte, men hva skjer om de skjøre samtalene om landets fremtid skulle føre til fred?

- Lav tilbakevending

Seniorforsker Are John Knudsen ved Chr. Michelsen-instituttet (CMI) tror ikke det vil være noen endelig løsning for flyktningkrisen.

- I borgerkriger er tilbakevendingen av flyktninger ofte lav, og mange flytter ikke tilbake, sier Knudsen til Side3.

Han forklarer at krigen i Bosnia viste dette klarest: Returmigrasjon var lav og de som returnerte bosatte seg blant sine egne. Fredsavtalen (Dayton avtalen) klarte ikke å gjenopprette det gamle bosettingsmønsteret og landet ble i praksis etnisk delt.

Retur til hva?

Han påpeker samtidig at det i Syria neppe vil være spesielt mye å returnere til for dem som har flyktet fra krigen.

Ødeleggelsene i Homs er nær totale.

- Ødeleggelsene er helt enorme, og hvis Assad fortsetter ved makten, vil nok ikke den internasjonale viljen til å være med å bygge opp igjen landet være stor.

Dette vil kunne være med på å redusere hjemflyttingen etter en eventuell fred ytterligere. Som i Bosnia vil det være vanskelig å bosette seg blant sine gamle fiender, og det er sannsynlig at landet blir splittet opp i etnisk-religiøse regioner.

Tror ikke på masseretur

Heller ikke på Stortinget er troen stor på at flyktninger fra Syria i nevneverdig grad vil returnere ved fred.

Arild Grande (Ap)

Arbeiderpartiets Arild Grande var krystallklar etter at Christian Tybring-Gjedde mente at asylsøkere ikke burde læres opp i norsk, og heller burde gis opplæring i det de trengte for å bygge opp hjemlandet.

Les også: Tybring-Gjedde mener asylsøkere ikke bør læres norsk

– Det representerer en historisk feilslutning for det norske samfunnet, sa Grande ifølge NTB, og viste til at samme tenkemåte lå bak mangelen på integreringstiltak da arbeidsinnvandrere begynte å komme til Norge på 1970-tallet.

- For mange vil deres høyeste ønske være å reise tilbake til Syria. Men mange vil bli, og mange vil bli lenge. Kanskje i resten av sitt liv, kanskje i generasjoner. Det er viktig å starte integreringen fra dag én, understreket han.

Har endret praksis for flyktningers varige opphold

Hanne Sophie Greve

I en kronikk i Aftenposten tidligere i år skrev den kjente juristen og tidligere dommeren ved menneskerettighetsdomstolen i Strasbourgh, Hanne Sophie Greve, at det er noen store forskjeller fra 2. verdenskrig og dagens situasjon.

Hun melder at Europa på til dels frivillig basis har lagt opp til en praksis der flyktninger ikke returnerer når konfliktene avsluttes.

«En flyktning har krav på asyl. Dette er imidlertid pr. definisjon et temporært eller tidsavgrenset opphold utenfor egen stat. Asyl har man krav på så lenge man fortsatt har begrunnet frykt for urettvis forfølgelse, eller det kan være livsfarlig om man returneres til eget land. Man kan, ikke helt treffende, men allikevel med en grad av relevans, sammenligne asyl med sykehusopphold – nødhjelp etter behov.

De to hovedbegrepene i flyktningeretten er derfor asyl og repatriering – det siste betyr retur til eget land. Etter annen verdenskrig returnerte store folkemasser til land de hadde måtte forlate i diktaturenes tid. Norske flyktninger kom eksempelvis hjem fra Sverige, Storbritannia og andre land. Repatriering er hovedløsningen for verdens flyktninger.»

Les også: Asyl og innvandring - la oss se på fakta

At langvarig eller permanent opphold har utviklet seg til en trend, mener hun handler om frivillige valg enkeltland har lagt opp til.

«Fordi de fleste store flyktningkrisene i nyere tid har utspilt seg utenfor Europa og den vestlige verden, har det i tillegg til ordningen med asyl som en flyktning har krav på, og repatrieringsom et asylland kan effektuere når det er sikkert, utviklet seg en ordning med gjenbosetting i tredjeland.

[...] mange vestlige land har vært liberale med å tilby gjenbosetting i perioder der det har vært relativt få flyktninger som har kommet direkte til landet.

Dette har vært en praksis, men den gir ikke noe rettslig krav. Det er dessuten en praksis som det vil være naturlig å endre når det med ett er tale om store strømmer av asylsøkere – da må det være ressurser nok til å sikre asylretten som nødhjelp

Les også: Hvorfor har flyktninger rett på asyl?

Promotion med annonselenker

Få lysten og livsgleden tilbake!

Promotion med annonselenker

Salget du ikke må gå glipp av!

Side3 bildeshout

blogg.no

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side3.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.